Je hebt een nieuwe baan aangeboden gekregen of staat op het punt dit gesprek te voeren bij je huidige werkgever: het is tijd voor het arbeidsvoorwaardengesprek! Maar wat is een arbeidsvoorwaardengesprek eigenlijk? En hoe moet je een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden? Wij geven je handige arbeidsvoorwaardengesprek tips zodat je zelfverzekerd en succesvol kunt onderhandelen.
Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?
Een arbeidsvoorwaardengesprek is het moment waarop jij en je werkgever afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden die in je contract worden opgenomen. Deze arbeidsvoorwaarden bestaan uit primaire en secundaire onderdelen. Meestal vindt het arbeidsvoorwaardengesprek plaats nadat jij en je nieuwe leidinggevende hebben aangegeven met elkaar verder te willen. Ook tijdens functionerings- of beoordelingsgesprekken komt salarisonderhandeling regelmatig aan bod.
Waarover kun je onderhandelen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?
- Primaire arbeidsvoorwaarden
Een belangrijk onderwerp tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek is het salaris, een klassiek voorbeeld van een primaire arbeidsvoorwaarde. Daarnaast kun je afspraken maken over het aantal uren dat je gaat werken. Deze voorwaarden vormen de basis van je arbeidsovereenkomst.
- Secundaire arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris zijn secundaire arbeidsvoorwaarden ook een belangrijk gespreksonderwerp in het arbeidsvoorwaardengesprek. Denk hierbij aan reiskostenvergoeding, het aantal vakantiedagen of een telefoonvergoeding. De afspraken die je hierover maakt, worden vastgelegd in je arbeidsovereenkomst. Het is daarom slim om ook op dit vlak goed te onderhandelen, zodat je een compleet pakket krijgt dat bij jou past.
Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden
Een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden is de sleutel tot een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek. Neem de tijd om duidelijk te bepalen wat jouw doelen zijn voordat je een contract tekent. Denk goed na over wat je wilt bereiken, zoals een passend salaris, extra vrije dagen of andere voordelen, en zorg ervoor dat je verwachtingen realistisch zijn. Overdrijven, zoals een onrealistisch hoog salaris eisen, kan ervoor zorgen dat je gesprekspartner (vaak je nieuwe werkgever) je niet serieus neemt. Dus zeg niet zomaar wat tijdens het voeren van een arbeidsvoorwaardengesprek.
- Controleer of er een cao van toepassing is
Bij veel bedrijven is een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van kracht. Hierin staan afspraken over zaken zoals salaris, vakantiedagen, pensioenregelingen en andere arbeidsvoorwaarden. Dit kan je een goed idee geven van wat je minimaal kunt verwachten. Hoewel de cao een basis vormt, betekent dit niet dat er geen ruimte is voor onderhandeling. Sterker nog, het kan een handig uitgangspunt zijn om te bepalen waar je eventueel extra’s kunt vragen. Controleer dit dus goed voordat je een arbeidsvoorwaardengesprek gaat voeren.
- Geen cao? Bereid je extra goed voor
Als het bedrijf geen cao heeft, is het belangrijk om zelf onderzoek te doen. Bepaal wat een acceptabel salaris is op basis van jouw ervaring, de functie en de sector. Kijk daarnaast ook naar andere arbeidsvoorwaarden, zoals: opleidingsmogelijkheden, werktijden, werkplekregelingen (bijvoorbeeld thuiswerken), reiskostenvergoeding en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een telefoon of laptop van de zaak. Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden is dit een essentiële stap.
- Denk verder dan alleen salaris
Naast het salaris zijn er andere belangrijke punten om te bespreken. Wat is de duur van het contract? Is er een proeftijd? Hoe zit het met pensioenregelingen? Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie? Door deze aspecten mee te nemen, kun je niet alleen betere voorwaarden bedingen, maar laat je ook zien dat je goed voorbereid bent en serieus nadenkt over je toekomstige rol.
Een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden laat niet alleen zien dat je professioneel bent, maar vergroot ook de kans dat je de arbeidsvoorwaarden krijgt die passen bij jouw verwachtingen en waarde.
Arbeidsvoorwaardengesprek tips
- Bereid je goed voor
Voordat je het gesprek ingaat, doe onderzoek naar wat een gangbaar salaris is voor jouw functie, ervaring en sector. Dit is een cruciaal punt binnen het arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden.
- Weet wat je wilt
Stel vooraf een lijst op met jouw prioriteiten: salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals een auto van de zaak, reiskostenvergoeding of extra vrije dagen), werktijden en opleidingsmogelijkheden.
- Bepaal je ondergrens en streefdoel
Weet wat je minimaal wilt accepteren en wat je ideale uitkomst is. Zo kun je gericht onderhandelen en weet je wanneer je moet bijsturen of stoppen.
- Wees realistisch
Zet niet te hoog in, maar verkoop jezelf ook niet te laag. Zorg dat je verwachtingen aansluiten bij je ervaring, opleiding en de marktwaarde voor jouw functie.
- Vraag naar secundaire arbeidsvoorwaarden
Denk niet alleen aan salaris, maar ook aan zaken zoals vakantiedagen, een dertiende maand, pensioenregeling, opleidingsbudget en flexibiliteit in werktijden of locaties.
- Ga niet in op het eerste aanbod
Gebruik het gesprek juist om te onderhandelen. Het is niet voor niets een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit voorkomt spijt achteraf.
- Wees jezelf
Blijf ten alle tijden jezelf. Als je het niet ziet zitten om je zin door te drukken of je voelt dat het dan de verkeerde kant op gaat, doe het dan niet.
- Luister goed en blijf professioneel
Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek goed luistert naar de werkgever en professioneel blijft, zelfs als je het niet eens bent met een voorstel. Dit vergroot de kans op een constructieve onderhandeling.
- Neem de tijd om na te denken
Voel je niet verplicht om meteen akkoord te gaan met een voorstel. Vraag om bedenktijd als je twijfelt, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Dit toont dat je serieus bent over je keuze.
- Oefen het gesprek/ de vragen
Oefen het gesprek en je vragen met iemand of voor de spiegel. Zo leer je uit je hoofd wat je wilt zeggen en kan je geen punten vergeten. Daarnaast kom je door te oefenen zelfverzekerder over. Dit kan helpen voor overtuiging binnen je arbeidsvoorwaardengesprek.
Met deze tips ga je goed voorbereid je arbeidsvoorwaardengesprek in en vergroot je de kans op een uitkomst die zowel jou als je werkgever tevreden stelt.
Klaar om te solliciteren? Bekijk de vacatures bij Intro Personeel en ontdek jouw volgende stap!
Alle vacatures
Open sollicitatie