De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

14 juni, 2022

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.  

Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die termen dat de freesmachine is computergestuurd. Nu deze term is uitgelegd is het tijd te verdiepen in het beroep zelf. Overigens zijn er niet alleen CNC-frezers, er zijn ook CNC-operators, CNC-draaiers, CNC-kotteraars en CNC-verspaners.  

Wat doet een CNC-frezer? 

Kunstenaar Michelangelo kreeg ooit eens de vraag hoe hij een paard maakte uit marmer. “Het paard zit er al in”, zei hij. “Ik hoef alleen nog maar het overtollig materiaal weg te hakken.” In zekere zin doet een CNC-frezer dit ook. Hij stopt materiaal in een machine (meestal ruwe stukken kunststof, metaal of hout) en programmeert de computer. De machine doet de rest van het werk: die haalt het overbodige materiaal weg tot het eindproduct eruit rolt. Vaak is dit een halffabricaat. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van machines of meubels. Soms zijn dat complexe werkstukken die met veel precisie worden gemaakt. Meestal werkt een CNC-frezer in de werkplaats.  

Concreet betekent het dat een CNC-frezer bezig met het instellen van programma’s (of het wijzigen ervan), het maken van een prototype of een proefexemplaar, de afwerking van producten en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Bekende machines waaraan CNC-frezers werken zijn Heidehain en Fanuc.  

Toch moet je weten dat je alleen aan het frezen bent, bijna niet meer voorkomt. Bij veel vacatures wordt ook gevraagd of je ook kan CNC-draaien. Een CNC-draaier maakt ook (eind)producten maar maakt die met een draaibank. Niet voor niets zie je dus in vacaturebanken de functietitel CNC-frezer/CNC-draaier voorbijkomen.  

Welke opleiding moet je volgen? 

Een goede voorbereiding op het beroep is de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde, aangevuld met een specifieke opleiding tot CNC-frezer. Toch is dat een mbo-opleiding niet persé noodzakelijk. Met een vooropleiding vmbo in combinatie met een cursus CNC frezen kan al de vliegende start van een loopbaan als CNC-frezer (of zelfs CNC-operator) betekenen.  

Wat verdien je als CNC-frezer?  

Een beginnende CNC-frezer verdient zo’n 2.300 euro bruto per maand. Ben je ervaren CNC-frezer dan verdien je maximaal zo’n 3.500 euro bruto per maand.  

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.   

Andere artikelen

2 collega's zijn aan het overleggen achter hun bureau.

Wat is een uitzendbureau?

Bij Intro Personeel helpen we mensen aan een nieuwe vaste baan die bij hen past. Maar wat is een uitzendbureau precies? In deze blog leggen we uit wat een uitzendbureau is, wat een uitzendbureau doet, hoe een uitzendbureau werkt, en wat het verschil is tussen UWV en een uitzendbureau.   Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Bouwvakker die vaag vanuit de achtergrond zijn duim op steekt.

Inflatiecorrectie 2025: Wat betekent dit voor jouw salaris?

Met het nieuwe jaar in zicht vragen veel werknemers zich af: wat is de inflatiecorrectie voor 2025 en hoe beïnvloedt dit hun salaris? In deze blog leggen we uit wat inflatiecorrectie is, hoe het berekend wordt en wat je in 2025 kunt verwachten.   Wat is inflatiecorrectie? Inflatiecorrectie is een jaarlijkse aanpassing van salarissen om […]

Lees artikel
Een man ligt in een hangmat.

Vakantiegeld 2025: Bedragen, uitbetalingsdata en belasting

Vakantiegeld is voor velen een belangrijk extraatje dat elk jaar in mei wordt uitgekeerd. In dit uitgebreide artikel bespreken we alles wat je moet weten over vakantiegeld 2025, inclusief hoeveel je kunt verwachten, hoe de belasting werkt, wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald en wat de invloed is van persoonlijke situaties zoals pensioen of toeslagen.   […]

Lees artikel