De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Een open sollicitatie: Voorbeeld en stappenplan

17 juli, 2024
Tijn van Noordenne

Een open sollicitatie kan de sleutel zijn tot die droombaan waar u al zo lang naar zoekt. Maar wat is een open sollicitatie eigenlijk? En hoe schrijf je er een? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over open sollicitaties.

1. Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een brief of e-mail waarin je jezelf voorstelt aan een bedrijf zonder dat er een specifieke vacature openstaat. Het is een manier om je interesse kenbaar te maken en jezelf onder de aandacht te brengen bij potentiële werkgevers. Dit kan vooral nuttig zijn als je weet dat je goed zou passen binnen een bedrijf, maar er op dat moment geen geschikte functie beschikbaar is, of er een vacature tekort is.

2. Wat zet je in een open sollicitatie?

Een open sollicitatie moet kort en krachtig zijn, maar toch alle benodigde informatie bevatten. Hier zijn de essentiële onderdelen die je moet opnemen:

  1. Inleiding: Stel jezelf voor en leg uit waarom je contact opneemt.
  2. Motivatie: Vertel waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf en wat je aantrekt in hun manier van werken.
  3. Ervaring en vaardigheden: Geef een overzicht van je relevante werkervaring en vaardigheden die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijf.
  4. Afsluiting: Sluit af met een duidelijke call-to-action, zoals het verzoek voor een gesprek om je motivatie verder toe te lichten.

3. Hoe stuur je een open sollicitatie?

Het versturen van een open sollicitatie kan op verschillende manieren, maar de meest gebruikelijke methode is via e-mail. Hier zijn enkele stappen om je open sollicitatie effectief te versturen:

  1. Vind de juiste contactpersoon: Probeer je sollicitatie te richten aan een specifieke persoon binnen het bedrijf, zoals een HR-manager of het afdelingshoofd van de afdeling waar je graag zou willen werken, of richt de E-mail op een recruiter die je vervolgens verder kan helpen.
  2. Gebruik een professioneel e-mailadres: Zorg ervoor dat je een professioneel e-mailadres gebruikt voor je sollicitatie.
  3. Houd je onderwerpregel duidelijk en bondig: Een goede onderwerpregel kan bijvoorbeeld zijn: “Open sollicitatie – [Jouw Naam]”.
  4. Voeg je CV toe: Vergeet niet om je bijgewerkte CV als bijlage mee te sturen.
  1. Hoe ziet een open sollicitatie eruit? Een goed voorbeeld van een open sollicitatie kan je helpen om een idee te krijgen van wat er in zo’n brief moet staan. Hier is een open sollicitatie voorbeeld:

Open sollicitatie voorbeeld:

Voor het opstellen van een open sollicitatie brief hebben wij hier een open sollicitatie voorbeeld. Vul je persoonlijke aanvullingen en gegevens in, en je open sollicitatie is klaar om te versturen.

 

Geachte [Naam persoon/organisatie],

 

Mijn naam is [Uw Naam] en ik ben een ervaren [Uw functie] met een passie voor [Uw vakgebied].

Ik volg [Bedrijfsnaam] al geruime tijd en ben erg onder de indruk van uw innovatieve projecten en bedrijfscultuur. Ik zou graag de kans krijgen om mijn vaardigheden en enthousiasme bij uw organisatie in te zetten. In de bijlage vindt u mijn CV.

Ik hoop dat we binnenkort kunnen afspreken om mijn motivatie verder te bespreken.

 

Met vriendelijke groet, [Uw Naam]

 

Door een open sollicitatie te sturen, laat je zien dat je proactief bent en echt geïnteresseerd bent in het bedrijf. Het kan deuren openen naar nieuwe kansen en geeft je de mogelijkheid om jezelf te presenteren aan bedrijven waar je graag zou willen werken.

Of kies voor de makkelijke weg, laat het schrijven van een ingewikkelde brief achterwege! Vul simpelweg je gegevens in en onze enthousiaste recruiters gaan voor je op zoek naar de perfecte baan.

Open-sollicitatie

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze recruiters.

Gerelateerde artikelen

Een bureau met oranje accenten.

Sollicitatie mail voorbeeld: Tips voor jouw sollicitatie.

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan is de sollicitatie mail een van de eerste indrukken die je achterlaat bij een potentiële werkgever. Dit maakt het belangrijk om een sterke en overtuigende sollicitatie mail te sturen die jouw vaardigheden en enthousiasme voor de functie overbrengt. In deze blogpost bieden we een gedetailleerd sollicitatie mail voorbeeld, […]

Lees artikel
Een man krijgt een afwijzing voor zijn sollicitatie op de telefoon.

Afwijzing sollicitatie: Hoe te reageren en wat te doen.

Het krijgen van een afwijzing sollicitatie kan een teleurstellende ervaring zijn, vooral wanneer je veel tijd en energie hebt geïnvesteerd in het sollicitatieproces. Of je nu te maken hebt met een afwijzing sollicitatie na een gesprek of een standaard afwijzingsbrief, het kan een klap zijn voor je zelfvertrouwen. Toch is het belangrijk om te weten […]

Lees artikel

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 11 vragen die je kunt verwachten

Een sollicitatiegesprek is een ideale mogelijkheid voor jezelf om te laten zien wie je bent. Het is verstandig om jezelf voor te bereiden op zo’n gesprek. Welke vragen kan je verwachten tijdens zo’n gesprek? Sommige vragen die je tijdens een sollicitatie- of intakegesprek krijgt, kan je van tevoren al invullen. Door daar vroeg genoeg al […]

Lees artikel