De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Motivatiebrief Voorbeeld: Hoe Schrijf Je een Motivatiebrief?

23 augustus, 2024
Tijn van Noordenne
een vrouw wordt geïnterviewd voor een nieuwe baan.

Een motivatiebrief kan het verschil maken tussen een sollicitatiegesprek of een afwijzing. Of je nu solliciteert naar een nieuwe baan, een stage, of een andere kans, het schrijven van een sterke motivatiebrief is essentieel. In deze blog bespreken we hoe je een effectieve motivatiebrief schrijft en bieden we een motivatiebrief voorbeeld dat je als leidraad kunt gebruiken. We geven je tips over hoe je een motivatiebrief schrijft, wat je in een motivatiebrief zet, en hoe je een professionele afsluiting van je motivatiebrief maakt.

 

Hoe Schrijf Je een Motivatiebrief?

De vraag “hoe schrijf je een motivatiebrief?” komt vaak naar voren bij mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan of stage. Een goede motivatiebrief moet de aandacht trekken en de lezer overtuigen van jouw kwaliteiten. Hier zijn enkele belangrijke stappen voor het schrijven van een effectieve motivatiebrief:

  • Hoe begin je een motivatiebrief?

Begin je motivatiebrief met een sterke openingszin. Vermijd standaardzinnen zoals “Hierbij solliciteer ik naar…”. In plaats daarvan kun je iets noemen dat je specifiek aanspreekt aan het bedrijf of de functie, zodat je direct een connectie maakt met de lezer.

  • Wat zet je in een motivatiebrief?

Je motivatiebrief moet een korte samenvatting bevatten van wie je bent, je werkervaring, en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Leg uit hoe je vaardigheden en ervaring aansluiten bij de vereisten van de functie. Dit is ook het moment om je enthousiasme en passie voor het vakgebied te laten zien.

  • Wees concreet en gericht.

Gebruik specifieke voorbeelden uit je werkervaring die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dit maakt je motivatiebrief overtuigend en relevant voor de lezer.

 

Ben je al klaar om te solliciteren? Bij Intro Personeel hebben we talloze vacatures die op jou wachten. Klik om onze vacatures te bekijken of dien direct een open sollicitatie in. Laat ons weten waar jouw passie ligt, en wij helpen je met het vinden van jouw ideale baan!

 

Vacatures                                                        Open Sollicitatie

 

Motivatiebrief Schrijven: Wat Moet Er In Staan?

Bij het schrijven van een motivatiebrief is het cruciaal om de juiste elementen op te nemen. Een goed motivatiebrief voorbeeld bevat doorgaans de volgende onderdelen:

  • Inleiding: Stel jezelf kort voor en leg uit waarom je solliciteert naar de betreffende functie.
  • Middenstuk: Beschrijf je werkervaring, vaardigheden en prestaties. Maak de connectie tussen jouw kwaliteiten en de functie waarvoor je solliciteert. Waarom ben jij de perfecte kandidaat?
  • Afsluiting: Sluit je motivatiebrief af met een krachtige afsluiting. Laat weten dat je uitkijkt naar een gesprek en dat je graag meer toelichting geeft tijdens een persoonlijk gesprek.

 

Motivatiebrief Voorbeeld

Hieronder vind je een motivatiebrief voorbeeld dat je kunt gebruiken als basis. Dit voorbeeld kan ook dienen als motivatiebrief stage en is geschikt voor verschillende situaties:

 

Geachte [naam],

Met groot enthousiasme solliciteer ik naar de stageplaats bij [bedrijfsnaam]. Als derdejaars student [studierichting] aan [naam universiteit/hogeschool], ben ik op zoek naar een stage waarin ik mijn vaardigheden in [specifieke vaardigheden] verder kan ontwikkelen en uw team kan versterken.

Tijdens mijn studie heb ik uitgebreide ervaring opgedaan met [relevante ervaring], waardoor ik mijn passie voor [vakgebied] verder heb kunnen ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn analytische vaardigheden en mijn gedrevenheid een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor uw team.

Ik kijk ernaar uit om in een persoonlijk gesprek mijn motivatie verder toe te lichten en te bespreken hoe ik een bijdrage kan leveren aan [bedrijfsnaam].

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

 

Dit korte motivatiebrief voorbeeld toont aan hoe je in slechts enkele alinea’s je motivatie krachtig kunt overbrengen. De structuur is eenvoudig en effectief, en het voorbeeld kan gemakkelijk worden aangepast aan jouw specifieke situatie.

 

Afsluiting Motivatiebrief

Een sterke afsluiting van je motivatiebrief is essentieel. Bedank de lezer voor de tijd en aandacht, en geef aan dat je uitkijkt naar een verdere kennismaking. Bijvoorbeeld: “Ik zie ernaar uit om mijn enthousiasme en kwalificaties verder te bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.”

 

Andere Brieven naast de Motivatiebrief

Naast de motivatiebrief zijn er nog andere belangrijke zakelijke brieven die je wellicht moet schrijven. Een goed voorbeeld hiervan is de sollicitatiebrief, wat essentieel is naast het schrijven van jouw motivatie. Daarnaast is het ook nuttig om te weten hoe je een professionele ontslagbrief opstelt, voor het moment dat je besluit je huidige baan te verlaten. Voor een breder overzicht van hoe je verschillende zakelijke brieven schrijft, kun je ook onze blog over de zakelijke brief raadplegen.

 

Blog zakelijke brief

 

Blog sollicitatiebrief

 

Blog ontslagbrief

 

 

Conclusie

Het schrijven van een sterke motivatiebrief kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je jezelf onderscheiden van andere kandidaten. Dit motivatiebrief voorbeeld biedt een solide basis om je eigen brief te schrijven. Zorg ervoor dat je brief duidelijk, beknopt en gericht is, en dat je alle essentiële elementen opneemt die nodig zijn om een blijvende indruk te maken. Onthoud dat een goed geschreven motivatiebrief deuren kan openen naar nieuwe kansen, of je nu op zoek bent naar een baan, een stageplaats, of een andere manier om je carrière te ontwikkelen.

Ben je klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Bekijk dan onze vacatures en vind de perfecte baan die bij jou past. Weet je nog niet precies welke richting je op wilt? Dien dan een open sollicitatie in. We staan klaar om samen met jou de beste kansen te ontdekken!

 

Vacatures                                                        Open Sollicitatie

 

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel Rotterdam naar Schiecentrale

Intro Personeel Rotterdam verhuist naar Schiecentrale

De Rotterdamse vestiging van Intro Personeel is verhuisd. Het nieuwe kantoor is nu te vinden in de Schiecentrale, net buiten het centrum van de stad. “Het grote voordeel van deze locatie is dat voor werkzoekenden veel beter te bereiken zijn.” De Rotterdamse recruitment consultants zijn nu te vinden in een kantoor aan de Schiehavenkade (in […]

Lees artikel
Baan zoeken in de herfst.

In de herfst een baan zoeken? Goed idee

De blaadjes vallen, de temperaturen dalen en de stormen steken weer op. Herfst. Het kan een slimme zet zijn om in deze tijd van het jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan. We leggen graag uit waarom. Het kan verstandig zijn om juist in de herfst op zoek te gaan naar werk. Terwijl […]

Lees artikel
Een bureau met oranje accenten.

Sollicitatie mail voorbeeld: Tips voor jouw sollicitatie.

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan is de sollicitatie mail een van de eerste indrukken die je achterlaat bij een potentiële werkgever. Dit maakt het belangrijk om een sterke en overtuigende sollicitatie mail te sturen die jouw vaardigheden en enthousiasme voor de functie overbrengt. In deze blogpost bieden we een gedetailleerd sollicitatie mail voorbeeld, […]

Lees artikel