De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Nepvacatures, hoe ga ik daar mee om?

28 november, 2024
Hans Bossenbroek
Iemand die naar vacatures aan het zoeken is op de laptop

Ben je lekker aan het solliciteren. Kom je, nadat je veel moeite hebt gedaan, er achter dat de vacature nep is. Zonde van de tijd. Hoe ga je om met fake vacatures?

Stel, je ziet een leuke vacature voorbijkomen op een jobboard. Je solliciteert en krijgt een reactie via Whatsapp of LinkedIn Je krijgt een uitnodiging en plant een gesprek in. Er wordt gevraagd om een rekeningnummer. Ter goeder trouw geef je dat. Op de afgesproken plek en tijdstip aangekomen, blijkt het allemaal nep te zijn. Maar dan is het al te laat: de oplichter heeft jouw rekening al leeggehaald.
Dit is geen onrealistisch scenario. Steeds vaker blijken oplichters en fraudeurs nepvacatures te plaatsen. Zo proberen ze mensen die op zoek zijn naar een baan te pishen. Dat wil zeggen dat criminelen proberen jouw belangrijke gegevens te stelen. Bijvoorbeeld je bankrekeningnummer, inloggegevens, pincodes of creditcardinformatie.

Zo herken je valse vacatures:

• Te mooi om waar te zijn? Dat is vaak ook zo

Net als bij veel aanbiedingen van producten, geldt het ook bij vacatures: vaak klinkt het te mooi om waar te zijn. De baanaanbiedingen zijn vaak niet realistisch. In valse vacatures staan bijvoorbeeld zaken als absurd hoge salarissen, luxe voordelen of onwaarschijnlijk eenvoudige taken. Een bekende tactiek van oplichters: ze spelen in op de hoop en behoeften van werkzoekenden. Een voorbeeld: een vacature voor administratief medewerker met een salaris van 5000 euro per maand. Dat is verdacht!

• Vage bedrijfsinformatie

Staat er vage informatie over het bedrijf? Laat dan de alarmbellen maar afgaan. Het is vreemd als het genoemde bedrijf geen professionele website heeft of er contactgegevens zijn die verdacht zijn. Ook is het opvallend als het bedrijf geen nummer van de Kamer van Koophandel (KvK-nummer) vermeldt. Let ook op andere zaken zoals niet-bestaande adressen. Allemaal signalen die er op wijzen dat er sprake is van een valse vacature.

• Rare betalingsverzoeken

Wordt er van tevoren gevraagd om iets (zoals een training, apparatuur of administratie) te betalen: niet op reageren! Een bedrijf dat écht mensen zoekt, zal jou nooit van tevoren een betalingsverzoek sturen. Bij een bedrijf dat mensen werft is de sollicitatie uiteraard gratis, wordt apparatuur vergoed en worden trainingen voor je betaald.

• Ongeloofwaardige emailadressen

Let bij nepvacatures op ongeloofwaardige emailadressen. Een onprofessioneel emailadres zoals [email protected] of [email protected] wijst meestal op fraude. Een professioneel bedrijf gebruikt nooit een dergelijk emailadres. Ook een vreemde combinatie van zinnen, woorden of cijfers kan er op wijzen dat er iets niet klopt. Een bedrijf dat nieuwe werknemers zoekt gebruikt altijd een emailadres dat betrouwbaar is.

• Spelfouten, slechte grammatica of vreemde zinnen

Let op bij vreemde zinnen als “Wij zoekt dringend medewerk voor administratie. Geen ervaring maar grote salaris!” of “Deze job is perfect voor jij als u hou van geld verdienen”. Je weet dan vrijwel zeker dat je met een oplichter te maken hebt. Een professioneel bedrijf laat zien dat het sollicitanten serieus neemt. Een vacature met grove spelfouten en slecht grammatica is ongeloofwaardig. Een echte vacature ziet er heel anders uit. Kijk maar eens bij ons op de website.

Twijfel je of een vacature echt van Intro Personeel is? Neem altijd contact op met één van onze recruiters. Zij kunnen jou goed informeren.

Andere artikelen

Een man en een vrouw zijn een arbeidsvoorwaardengesprek aan het voeren. De vrouw heeft een lach op haar gezicht en is tussendoor aan het notuleren.

Arbeidsvoorwaardengesprek: Tips & Tricks voor een sterke onderhandeling

Je hebt een nieuwe baan aangeboden gekregen of staat op het punt dit gesprek te voeren bij je huidige werkgever: het is tijd voor het arbeidsvoorwaardengesprek! Maar wat is een arbeidsvoorwaardengesprek eigenlijk? En hoe moet je een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden? Wij geven je handige arbeidsvoorwaardengesprek tips zodat je zelfverzekerd en succesvol kunt onderhandelen.   Wat is […]

Lees artikel
Twee personen, een man en een vrouw, die elkaar de band schudden op kantoor.

Salarisonderhandeling: Zo pak je het aan!

Begin je binnenkort met een nieuwe baan of heb je bij je huidige baan een arbeidsvoorwaardengesprek op de planning staan? Het is dé kans om er voor te zorgen dat jouw salaris aansluit bij jouw ervaring, vaardigheden en prestaties, en om dus een salarisonderhandeling plaats te laten vinden. Toch vinden veel mensen het lastig om […]

Lees artikel
minimumloon 2025 stijging

Minimumloon 1 januari 2025: Bekijk de Verhoging voor 2025

Op 1 januari 2025 gaat het minimumloon opnieuw omhoog. Het minimumloon 1 januari 2025 wordt aangepast op basis van de jaarlijkse indexatie en de economische omstandigheden. In deze blog bespreken we de officiële bedragen voor het minimumloon 2025, de stijging van het minimumloon 2025, en wat dit betekent voor werknemers en werkgevers. Lees verder om […]

Lees artikel