De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Ontslagbrief Voorbeeld: Hoe Schrijf Je een Ontslagbrief?

23 augustus, 2024
Tijn van Noordenne
Een man schrijft met de laptop een ontslag brief

Het moment waarop je besluit om je baan op te zeggen, kan een van de meest cruciale momenten in je carrière zijn. Het schrijven van een ontslagbrief is een belangrijke stap in het proces van je vertrek. In deze blog bieden we je een ontslag brief voorbeeld, zodat je precies weet hoe je dit moet aanpakken. Daarnaast bespreken we wat er in een ontslagbrief moet staan en hoe je ervoor zorgt dat je ontslagbrief professioneel en effectief is.

 

Waarom is een Goede Ontslagbrief Belangrijk?

Een ontslagbrief is niet zomaar een formaliteit; het is een document dat je professioneel afscheid van je werkgever bevestigt. Het is belangrijk om een goede indruk achter te laten, zelfs als je niet tevreden bent met je huidige functie. Een goed geschreven ontslagbrief kan je reputatie intact houden en zelfs deuren openhouden voor toekomstige kansen.

 

Hoe Schrijf Je een Ontslagbrief?

De vraag “hoe schrijf je een ontslagbrief?” komt vaak naar voren wanneer iemand voor het eerst met dit proces te maken krijgt. Een ontslagbrief moet beknopt, duidelijk en professioneel zijn. Het is niet nodig om in detail te treden over waarom je weggaat, tenzij je dit zelf wilt delen. De kern van de brief moet zich richten op je beslissing om te vertrekken en de belangrijkste details zoals je laatste werkdag.

 

Wat Moet Er in een Ontslagbrief Staan?

Een ontslagbrief moet een aantal essentiële elementen bevatten om effectief en duidelijk te zijn. Hier is een overzicht van wat er in een ontslagbrief moet staan:

Inleiding: Begin de brief met een formele aanhef, zoals “Geachte [naam leidinggevende]”.

Verklaring van Ontslag: Geef duidelijk aan dat je je ontslag indient. Dit kan simpelweg met een zin zoals: “Hierbij wil ik u informeren dat ik per [datum] mijn ontslag indien.”

Laatste Werkdag: Vermeld de datum van je laatste werkdag. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de opzegtermijn zoals in je contract is vastgelegd.

Bedankje: Het is altijd goed om je waardering te uiten voor de tijd die je bij het bedrijf hebt doorgebracht. Een korte dankbetuiging kan wonderen doen voor de relatie die je achterlaat.

Afsluiting: Sluit de brief af met een formele groet, zoals “Met vriendelijke groet,” gevolgd door je naam en handtekening.

 

Voorbeeld Ontslagbrief

Om je een idee te geven van hoe een ontslagbrief eruit kan zien, bieden we je hieronder een ontslag brief voorbeeld. Dit voorbeeld ontslagbrief werknemer is beknopt, duidelijk en professioneel.

 

Voorbeeld Ontslagbrief werknemer

 

Geachte [naam leidinggevende],

Hierbij wil ik u informeren dat ik per [datum] mijn ontslag indien als [jouw functie] bij [bedrijfsnaam]. Ik heb besloten om een nieuwe uitdaging aan te gaan en mijn carrière in een andere richting te vervolgen.

Mijn laatste werkdag zal op [datum laatste werkdag] zijn, met inachtneming van de opzegtermijn zoals vermeld in mijn contract.

Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om u en het team te bedanken voor de fijne samenwerking en de kansen die ik heb gekregen binnen [bedrijfsnaam]. Ik heb veel geleerd en waardeer de ervaring die ik heb opgedaan.

Mocht u hulp nodig hebben bij het overdragen van mijn taken of het inwerken van mijn vervanger, dan ben ik graag bereid om daarbij te ondersteunen.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

 

Het schrijven van een ontslagbrief kan een uitdaging zijn, vooral als je niet zeker weet hoe je het professioneel moet aanpakken. Dit ontslag brief voorbeeld biedt je een solide basis om op te bouwen. Zorg ervoor dat je brief kort en bondig is, en vermijd onnodige details die afleiden van de hoofdboodschap. Als je nog steeds niet zeker weet hoe je een ontslagbrief moet schrijven, vraag dan advies aan een HR-professional of gebruik deze voorbeeld ontslagbrief als leidraad. Het belangrijkste is dat je brief professioneel is en de nodige informatie bevat.

 

Andere Brieven naast de ontslagbrief

Het schrijven van een ontslagbrief is slechts een van de vele zakelijke brieven die je in je carrière kunt tegenkomen. Eerder in je loopbaan is de sollicitatiebrief vaak het eerste contact met een potentiële werkgever, en een goed opgestelde motivatiebrief kan het verschil maken bij het overtuigen van een werkgever. Voor een overzicht van hoe je diverse zakelijke brieven kunt schrijven, bekijk onze blog over de zakelijke brief.

 

Blog zakelijke brief

 

Blog sollicitatiebrief

 

Blog motivatiebrief

 

De volgende stap

Nu je je huidige baan gaat verlaten, ben je misschien al op zoek naar een nieuwe uitdaging. Bij Intro Personeel helpen we je graag verder. Je kunt ons ruime aanbod aan vacatures bekijken en ontdekken welke baan perfect bij jou past. Bovendien, als je er nog niet helemaal uit bent welke richting je op wilt, kun je altijd een open sollicitatie doen. We kijken dan samen met jou naar de mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je met vertrouwen je ontslag kunt indienen, wetende dat er nieuwe kansen op je wachten.

 

Vacatures                                                        Open Sollicitatie

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel Rotterdam naar Schiecentrale

Intro Personeel Rotterdam verhuist naar Schiecentrale

De Rotterdamse vestiging van Intro Personeel is verhuisd. Het nieuwe kantoor is nu te vinden in de Schiecentrale, net buiten het centrum van de stad. “Het grote voordeel van deze locatie is dat voor werkzoekenden veel beter te bereiken zijn.” De Rotterdamse recruitment consultants zijn nu te vinden in een kantoor aan de Schiehavenkade (in […]

Lees artikel
Baan zoeken in de herfst.

In de herfst een baan zoeken? Goed idee

De blaadjes vallen, de temperaturen dalen en de stormen steken weer op. Herfst. Het kan een slimme zet zijn om in deze tijd van het jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan. We leggen graag uit waarom. Het kan verstandig zijn om juist in de herfst op zoek te gaan naar werk. Terwijl […]

Lees artikel
Een bureau met oranje accenten.

Sollicitatie mail voorbeeld: Tips voor jouw sollicitatie.

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan is de sollicitatie mail een van de eerste indrukken die je achterlaat bij een potentiële werkgever. Dit maakt het belangrijk om een sterke en overtuigende sollicitatie mail te sturen die jouw vaardigheden en enthousiasme voor de functie overbrengt. In deze blogpost bieden we een gedetailleerd sollicitatie mail voorbeeld, […]

Lees artikel