De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Pauze, wanneer heb je er recht op?

19 januari, 2023
Een lekker broodje in de pauze is altijd lekker.

Even je werk onderbreken en ‘een bakkie doen’. Welke werknemer doet het niet? Het is niet alleen nuttig en gezond, maar zelfs wettelijk verplicht. Alle reden dus om (de regels rond) pauzes eens goed onder de loep te nemen.  

Zoek je het woord ‘pauze’ op in Nederlands bekendste woordenboek, de dikke Van Dale, dan is dit één van de betekenissen: (kortere of langere) rustpoos tijdens het werk, een uitvoering enz. En daarmee slaat het woordenboek natuurlijk de spijker op de kop. Pauze nemen is, als het gaat over werk, uitrusten van de werkzaamheden waar je op dat moment mee bezig bent. Om daarna met nieuwe energie weer verder te werken.  

Of je nu een kantoorbaan hebt of je loopt hard te buffelen in de buitenlucht, zonder pauzes kom je de werkdag niet door. Uit onderzoeken blijkt dat pauzes – in welke vorm dan ook – effect hebben op de productiviteit. Wie even zijn focus veranderd, is daarna productiever.  

Arbeidstijdenwet voor pauze

Pauzes zijn niet alleen nuttig en nodig, maar ook vastgelegd in de Nederlandse wet. Zo probeert de overheid misbruik tegen te gaan en te regelen dat iedere werknemer in Nederland voldoende rust heeft tijdens het werk.  

Dit is zoals pauze in de Arbeidstijdenwet staat vermeld:  

Bij > 5,5 uur arbeid per dienst 30 minuten (eventueel 2 x 15 minuten)  

Bij > 10 uur arbeid per dienst 45 minuten (eventueel 3 x 15 minuten)  

Jouw werkgever mag natuurlijk zelf de pauzetijden vaststellen, maar daarbij moet ‘ie zich wel aan bovenstaande regels houden. Het zijn dus tijden waarop je minimaal pauze moet houden.  

Voor meer informatie, kijk eens op de website van de Rijksoverheid

Ben je jonger dan 18 jaar dan gelden er strengere regels. Bij een dienst van 4,5 uur hebben jongeren recht op een half uur pauze.  

Rookpauze  

Overigens is het goed te beseffen dat er uitzonderingen zijn. Wie in een winkel werkt, zal waarschijnlijk eerst de klanten goed moeten helpen voordat je pauze kan nemen. Ook belangrijk: een rookpauze is geen officiële pauze, die moet je gegund worden door je werkgever. Als je een kop koffie haalt of naar het toilet gaat valt dat gewoon onder werktijd. Het stelt je immers in staat om goed te kunnen functioneren.  

Samengevat: je werkgever is verplicht de pauzetijden aan te houden die wettelijk verplicht zijn en in de Arbeidstijdenwet staan. Alles wat daar buiten valt, wordt puur door je werkgever gegunt. Het is goed dat te beseffen, als je buiten een sigaretje opsteekt of bij het koffiezetapparaat een praatje maakt met een collega.  

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze recruiters

 

Andere artikelen

2 collega's zijn aan het overleggen achter hun bureau.

Wat is een uitzendbureau?

Bij Intro Personeel helpen we mensen aan een nieuwe vaste baan die bij hen past. Maar wat is een uitzendbureau precies? In deze blog leggen we uit wat een uitzendbureau is, wat een uitzendbureau doet, hoe een uitzendbureau werkt, en wat het verschil is tussen UWV en een uitzendbureau.   Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Bouwvakker die vaag vanuit de achtergrond zijn duim op steekt.

Inflatiecorrectie 2025: Wat betekent dit voor jouw salaris?

Met het nieuwe jaar in zicht vragen veel werknemers zich af: wat is de inflatiecorrectie voor 2025 en hoe beïnvloedt dit hun salaris? In deze blog leggen we uit wat inflatiecorrectie is, hoe het berekend wordt en wat je in 2025 kunt verwachten.   Wat is inflatiecorrectie? Inflatiecorrectie is een jaarlijkse aanpassing van salarissen om […]

Lees artikel
Een man ligt in een hangmat.

Vakantiegeld 2025: Bedragen, uitbetalingsdata en belasting

Vakantiegeld is voor velen een belangrijk extraatje dat elk jaar in mei wordt uitgekeerd. In dit uitgebreide artikel bespreken we alles wat je moet weten over vakantiegeld 2025, inclusief hoeveel je kunt verwachten, hoe de belasting werkt, wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald en wat de invloed is van persoonlijke situaties zoals pensioen of toeslagen.   […]

Lees artikel