Begin je binnenkort met een nieuwe baan of heb je bij je huidige baan een arbeidsvoorwaardengesprek op de planning staan? Het is dé kans om er voor te zorgen dat jouw salaris aansluit bij jouw ervaring, vaardigheden en prestaties, en om dus een salarisonderhandeling plaats te laten vinden. Toch vinden veel mensen het lastig om dit gesprek aan te gaan. Hoe pak je het slim aan? Met onze salarisonderhandeling tips en info ben jij straks een pro in salarisonderhandeling nieuwe baan en salarisonderhandeling huidige baan. Want welk werk je ook doet, jij verdient een goed salaris!
Wanneer vindt een salarisonderhandeling plaats?
Het is algemeen bekend dat veel mensen salarisonderhandelingen liever vermijden. Het kan inderdaad spannend zijn. Stel je voor dat je te hoog inzet en een ongemakkelijke reactie van je werkgever krijgt. Toch is het juist belangrijk om dit gesprek aan te gaan, ook als starter of bij een nieuwe baan. Werkgevers beginnen hier meestal niet uit zichzelf over, dus het is aan jou om het initiatief te nemen. Een goed moment om dit te doen is tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, omdat dit onderwerp daar vanzelf ter sprake komt.
Wist je trouwens dat je niet alleen over je salaris kunt onderhandelen? Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak of reiskostenvergoeding, kunnen ook onderdeel van de bespreking zijn. Dit biedt extra kansen, ongeacht of je salarisverhoging wordt geaccepteerd of niet.
Hoe verloopt een salarisonderhandeling?
Bij het woord ‘salarisonderhandeling’ stel je je misschien een strenge leidinggevende voor die direct een stevige ‘nee’ uitspreekt. Maar in werkelijkheid is een salarisonderhandeling niets meer dan een normaal gesprek. Het proces ziet er vaak als volgt uit:
-
Jij doet het eerste bod
Tijdens het sollicitatiegesprek komt vroeg of laat het salaris ter sprake. De werkgever stelt de vraag: “Wat zijn jouw salarisverwachtingen?” Hoewel werkgevers vaak al een bedrag in gedachten hebben, is dit jouw moment om een startbod te doen. Zorg dat je jouw voorstel onderbouwt met goede argumenten, zodat je duidelijk maakt waarom je dit salaris verdient.
-
De werkgever reageert met een tegenbod
Na jouw voorstel komt de werkgever met een reactie. Dit kan een tegenbod zijn met een toelichting waarom zij dit bedrag passend vinden. Het is ook mogelijk dat de werkgever direct akkoord gaat met jouw bod. In dat geval is de onderhandeling snel afgerond, en kunnen jullie verder met de rest van het gesprek.
-
Het onderhandelen gaat verder
Als de werkgever met een tegenbod komt, zijn er drie opties:
- Overtuigen. Je benadrukt waarom jouw voorstel redelijk is en probeert de werkgever alsnog over de streep te trekken.
- Een nieuw tegenbod doen. Je past je eerdere voorstel aan en biedt een bedrag aan dat iets hoger ligt dan het tegenbod van de werkgever, om tot een compromis te komen.
- Afwijzen. Als je niet akkoord gaat met het voorstel, kun je het gesprek beëindigen en aangeven dat je niet verder onderhandelt.
Een salarisonderhandeling hoeft niet spannend te zijn. Met een goede voorbereiding en heldere argumenten kun je het gesprek met vertrouwen aangaan.
Salarisonderhandeling nieuwe baan
Bij een nieuwe baan ligt de eerste kans om een salarisonderhandeling bij het sollicitatieproces plaats te laten vinden. Vaak vraagt de recruiter wat jouw salarisverwachting is. Vermijd hierbij om direct een specifiek bedrag te noemen; stel in plaats daarvan een wedervraag, zoals: “Wat is het budget voor deze rol?” Dit geeft je meer inzicht en onderhandelingsruimte. Wordt er een bod gedaan? Reageer positief, maar geef aan dat je erover na wilt denken. Dit geeft je tijd om een tegenbod te formuleren en om een salarisonderhandeling nieuwe baan goed te laten verlopen.
Salarisonderhandeling huidige baan
Wanneer je al in dienst bent, is het belangrijk om salarisonderhandelingen strategisch te plannen. Kies een moment na een positieve evaluatie of een succesvol afgerond project. Bereid een helder verhaal voor waarin je jouw waarde onderbouwt met voorbeelden, zoals behaalde resultaten of extra verantwoordelijkheden die je hebt opgepakt. Benoem ook hoe je je wilt blijven ontwikkelen binnen het bedrijf. Vaak is het goed om niet alleen salaris te bespreken, maar ook secundaire voorwaarden, zoals vakantiedagen of een opleidingsbudget.
Een salarisonderhandeling huidige baan hoeft niet spannend te zijn als je goed voorbereid bent. Of je nu in een nieuwe functie stapt of al een vaste waarde bent in je team, het belangrijkste is dat je in jezelf gelooft en jouw toegevoegde waarde overtuigend kunt overbrengen.
10 salarisonderhandeling tips
- Zeg niet direct ja
Accepteer niet meteen het eerste aanbod. Geef aan dat je het voorstel wilt overwegen en erop terugkomt. Gebruik deze tijd om je goed voor te bereiden om een plan van aanpak te maken.
- Onderzoek je marktwaarde
Weet wat je waard bent. Zoek uit wat het gemiddelde salaris is voor jouw functie en gebruik deze informatie om een onderbouwd salarisvoorstel te doen. Zo laat je zien dat je goed hebt nagedacht en je onderzoek hebt gedaan.
- Stel een onder- en bovengrens vast
Bepaal het minimumsalaris dat je acceptabel vindt en de bovengrens waarop je wilt inzetten. Zorg ervoor dat je je salariswens kunt onderbouwen met feiten, zoals jouw ervaring, prestaties of marktgegevens.
- Bereid je argumenten goed voor
Zet jouw sterke punten op een rij: wat heb je bereikt, welke vaardigheden breng je mee, en hoe kun je waarde toevoegen aan de functie? Onderbouw je salariswens met duidelijke, relevante redenen.
- Oefen het gesprek
Bedenk vooraf mogelijke reacties van je werkgever en oefen hoe je hiermee omgaat. Wat doe je als de werkgever je argumenten afwijst? Door dit te oefenen, kun je zelfverzekerder reageren.
- Denk verder dan salaris
Het arbeidsvoorwaardengesprek draait niet alleen om salaris. Denk ook na over andere voorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, extra vakantiedagen of flexibele werktijden. Deze kunnen het totale pakket aantrekkelijker maken.
- Geef argumenten in doseringen
Overlaad je gesprekspartner niet met argumenten. Begin met het onderbouwen van je salariswens en wacht af. Bespreek andere argumenten of arbeidsvoorwaarden later in het gesprek of in een vervolggesprek.
- Vraag door als iets onduidelijk is
Als je werkgever aangeeft dat jouw salariswens niet haalbaar is, vraag dan naar de reden. Begrip van hun perspectief kan helpen om alternatieven te bespreken.
- Blijf flexibel en denk in oplossingen
Kom je er niet uit over het salaris? Blijf niet aandringen, maar denk mee over andere mogelijkheden. Bespreek bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden die het totale pakket aantrekkelijker maken.
- Leg alles schriftelijk vast
Zorg ervoor dat alle gemaakte afspraken worden opgenomen in een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Dit voorkomt misverstanden of problemen achteraf.
Met deze tips ga je zelfverzekerd het gesprek in over een salarisonderhandeling en vergroot je de kans op een goed resultaat!
Voorbeeldzinnen voor salarisonderhandelingen
Twijfel je nog over hoe je het beste kunt onderhandelen over je salaris? Geen zorgen! Hier zijn een paar voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken als inspiratie. Zoals het gezegde luidt: beter slim geleend dan zelf slecht bedacht.
- “Op basis van mijn ervaring en de resultaten die ik bij mijn vorige werkgever heb behaald, lijkt een salaris van [gewenst salaris] passend voor wat ik kan bijdragen aan jullie organisatie.”
- “Ik begrijp dat er een bepaald budget is, maar zou het mogelijk zijn om te praten over een salaris dat dichter bij mijn verwachtingen ligt? Ik denk aan [gewenst salaris].”
- “Uit mijn onderzoek blijkt dat [gewenst salaris] gangbaar is voor iemand met mijn vaardigheden en ervaring. Wat vinden jullie hiervan?”
- “Is het mogelijk om te kijken naar een iets hoger startsalaris? Gezien mijn achtergrond en expertise denk ik dat [gewenst salaris] een passende vergoeding zou zijn.”
- “Ik ben enorm enthousiast om aan de slag te gaan, maar ik zou me nog zekerder voelen als we het salaris zouden kunnen aanpassen naar [gewenst salaris]. Wat vinden jullie hiervan?”
Tip: Wil je liever niet face-to-face onderhandelen? Je kunt ook per e-mail over je salaris praten. Gebruik gerust een van de bovenstaande zinnen als uitgangspunt!
Klaar om te solliciteren? Bekijk de vacatures bij Intro Personeel en ontdek jouw volgende stap!
Alle vacatures
Open sollicitatie