Van spruitenplukmachines assembleren tot sleutelen aan verpakkingsmachines. Wie een baan zoekt in de machinebouw kan alle kanten op, zegt recruiter Arjan de Lijster. “Werken in de machinebouw levert je ongetwijfeld veel voldoening op; als die machines niet draaien, staat de samenleving bij wijze van spreken stil.”
Kijk op een willekeurige vacaturesite en je ziet dat de baankansen met vacatures in de machinebouw groot zijn. “Dat komt omdat er ook in deze sector een tekort aan technisch personeel is”, legt Arjan uit. “Maar ook als dat niet het geval zou zijn, is er werk genoeg. Er is altijd werk, omdat de machines moeten blijven doordraaien. Veel gaat natuurlijk machinaal, maar er moet iemand zijn die de machines produceert. Alles kan wel machinaal worden, maar die machinale apparaten en machines moeten wel door iemand worden gemaakt worden. Het blijft mensenwerk.”
Doorgroeien
Je kan alle kanten op als je in de machinebouw wilt werken, zegt Arjan. “Als je affiniteit met techniek hebt, is er veel mogelijk. Er zijn veel functies en specialismes. Bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, elektrotechniek of assemblage. Bovendien zijn er veel beroepen waar je uit kan kiezen. Denk aan een functies als monteur, tekenaar, engineer, lasser of werkvoorbereider.” Qua bedrijven moet je denken aan machinebouwers, dit kunnen grote bedrijven zijn maar ook kleinschalige machinebouw!
Ook zijn er volgens Arjan uitstekende doorgroeimogelijkheden. “Stel, je begint als productiemedewerker. Dan word je vervolgens lasser en constructiebankwerker. Waarna je doorgroeit naar teamleider van de constructieafdeling. In de techniek zie je overigens vaak dat mensen een vak leren in de praktijk en vervolgens doorgroeien naar een verantwoordelijke functie. “
Aanpakken
Maar welke mensen zijn er geschikt om in de machinebouw aan de slag te gaan? “Belangrijk is dat je affiniteit met techniek hebt. Vaak zie je dat machinebouwers het vroeger al leuk vonden om aan auto’s of scooters te sleutelen. Ze zijn dus technisch onderlegd. Ook moet je bereid zijn om hard te werken. Het kan regelmatig voorkomen dat je over moet werken, omdat je werk afgerond moet zijn. Een machine moet blijven draaien. Je moet dus wel iemand zijn die van aanpakken houdt.”
Regelmatig bemiddelt Arjan mensen in de machinebouw, vertelt Arjan. “Bij een producent van spruitenplukmachines start binnenkort iemand die een opleiding als eerste monteur landbouwvoertuigen heeft afgerond. Dat zijn mooie trajecten.”
Eén van de mooie kanten van de machinebouw is dat je een wezenlijke bijdrage levert aan de maatschappij, stelt Arjan. “Als die machines niet gemaakt worden staat de economie stil. Het zijn bijvoorbeeld machines waarmee vlees worden verwerkt. Als die machines niet geproduceerd worden, eet jij geen stukje kipfilet bij je avondeten.”
Op zoek naar een baan in de machinebouw of heb je de ambitie om in deze sector te werken? Neem dan snel contact op met Arjan.