De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Sollicitatiebrief Voorbeeld: Tips, Aanhef en Afsluiting

23 augustus, 2024
Tijn van Noordenne
Een man is een sollicitatiebrief aan het schrijven.

Een sollicitatiebrief is een cruciaal onderdeel van je sollicitatieproces. Het is vaak het eerste wat een werkgever van je ziet en dus je kans om een goede eerste indruk te maken. Of je nu solliciteert naar een nieuwe baan, een stage, of een open positie, een sterke sollicitatiebrief kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een gesprek of afgewezen worden. In deze blog bespreken we hoe je een effectieve sollicitatiebrief schrijft, met aandacht voor de juiste opbouw van je sollicitatiebrief, de aanhef van je sollicitatiebrief, en een krachtige afsluiting van je sollicitatiebrief. Daarnaast bieden we een sollicitatie brief voorbeeld dat je als leidraad kunt gebruiken.

 

Hoe Schrijf Je een Sollicitatiebrief?

De vraag “Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?” komt vaak naar voren bij mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan of stage. Een goede sollicitatiebrief moet de aandacht trekken en de lezer overtuigen van jouw geschiktheid voor de functie. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het schrijven van een effectieve sollicitatiebrief:

  • Aanhef sollicitatiebrief: Begin je sollicitatiebrief met een nette en formele aanhef. Gebruik bij voorkeur de naam van de persoon aan wie de brief is gericht. Als je de naam niet weet, kun je een algemene aanhef gebruiken zoals “Geachte heer/mevrouw”.
  • Openingszin sollicitatiebrief: De openingszin van je sollicitatiebrief is belangrijk omdat deze direct de aandacht van de lezer moet trekken. Vermijd standaardzinnen zoals “Hierbij solliciteer ik naar…”. Probeer in plaats daarvan iets specifieks te noemen over het bedrijf of de functie die je aanspreekt.
  • Opbouw sollicitatiebrief: De opbouw van je sollicitatiebrief is cruciaal voor een duidelijke en logische presentatie van je informatie. Een goede sollicitatiebrief bevat doorgaans een inleiding, een middenstuk waarin je werkervaring en vaardigheden worden besproken, en een afsluiting.

 

Ben je al klaar om te solliciteren? Bij Intro Personeel hebben we talloze vacatures die op jou wachten. Klik om onze vacatures te bekijken of dien direct een open sollicitatie in. Laat ons weten waar jouw passie ligt, en wij helpen je met het vinden van jouw ideale baan!

 

Vacatures                                                        Open Sollicitatie

 

Opbouw Sollicitatiebrief: Wat Moet Er In Staan?

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het essentieel om de juiste opbouw van je sollicitatiebrief te volgen. Hier is een overzicht van de belangrijkste onderdelen:

  • Inleiding: Begin met een korte introductie waarin je uitlegt waarom je solliciteert en hoe je op de vacature bent gekomen.
  • Middenstuk: Dit is het belangrijkste deel van je sollicitatiebrief. Hier bespreek je je werkervaring, vaardigheden en kwalificaties die relevant zijn voor de functie. Maak duidelijk waarom jij de perfecte kandidaat bent. Als je solliciteert naar een stage, kun je hier ook aangeven waarom deze stage belangrijk voor je is.
  • Afsluiting sollicitatiebrief: Sluit je sollicitatiebrief af met een sterke conclusie. Bedank de lezer voor hun tijd en vermeld dat je uitkijkt naar een gesprek waarin je je sollicitatie verder kunt toelichten.

 

Sollicitatie Brief Voorbeeld

 

Hieronder vind je een sollicitatie brief voorbeeld dat je kunt gebruiken als basis. Dit voorbeeld kan worden aangepast aan verschillende situaties, zoals een sollicitatiebrief voor een stage of een open sollicitatie.


Geachte [naam],

 

Met veel interesse las ik uw vacature voor de functie van [functie] bij [bedrijfsnaam]. Graag wil ik solliciteren naar deze functie, omdat ik ervan overtuigd ben dat mijn ervaring in [relevante ervaring] en mijn vaardigheden in [specifieke vaardigheden] perfect aansluiten bij de eisen die u stelt.

Tijdens mijn werk bij [vorige werkgever] heb ik uitgebreide ervaring opgedaan met [relevante taken], waardoor ik mijn vaardigheden verder heb kunnen ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn gedrevenheid en expertise een waardevolle bijdrage kan leveren aan uw team.

Ik kijk ernaar uit om in een persoonlijk gesprek mijn sollicitatie verder toe te lichten en te bespreken hoe ik een bijdrage kan leveren aan het succes van [bedrijfsnaam].

 

Met vriendelijke groet,

[Je naam]


Dit sollicitatie brief voorbeeld laat zien hoe je op een beknopte manier je motivatie en geschiktheid voor een functie kunt overbrengen. De structuur is eenvoudig en effectief, en het voorbeeld kan gemakkelijk worden aangepast aan jouw specifieke situatie.

 

Afsluiting Sollicitatiebrief

Een sterke afsluiting van je sollicitatiebrief is essentieel om een blijvende indruk achter te laten. Bedank de lezer voor hun tijd en aandacht, en geef aan dat je uitkijkt naar een vervolg. Bijvoorbeeld: “Ik zie ernaar uit om mijn enthousiasme en kwalificaties verder te bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.” Deze afsluiting van je sollicitatiebrief toont aan dat je gemotiveerd bent en dat je graag verder wilt praten over hoe jij een bijdrage kunt leveren aan het bedrijf.

 

Andere Brieven naast de Sollicitatiebrief

Naast de sollicitatiebrief zijn er nog andere belangrijke zakelijke brieven die je wellicht moet schrijven. Een goed voorbeeld hiervan is de motivatiebrief, waarin je uitlegt waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie. Daarnaast is het ook nuttig om te weten hoe je een professionele ontslagbrief opstelt, voor het moment dat je besluit je huidige baan te verlaten. Voor een breder overzicht van hoe je verschillende zakelijke brieven schrijft, kun je ook onze blog over de zakelijke brief raadplegen.

 

Blog zakelijke brief

 

Blog motivatiebrief

 

Blog ontslagbrief

 

Conclusie

Het schrijven van een effectieve sollicitatiebrief kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je jezelf onderscheiden van andere kandidaten. Dit sollicitatie brief voorbeeld biedt een solide basis om je eigen brief te schrijven. Zorg ervoor dat je brief duidelijk, beknopt en goed gestructureerd is, met aandacht voor de opbouw van je sollicitatiebrief, een sterke aanhef van je sollicitatiebrief, en een krachtige afsluiting van je sollicitatiebrief. Of je nu solliciteert naar een baan, een stage, of een open sollicitatiebrief schrijft, een goed geschreven sollicitatiebrief kan deuren openen naar nieuwe kansen en je helpen de volgende stap in je carrière te zetten.

Ben je klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Bekijk dan onze vacatures en vind de perfecte baan die bij jou past. Weet je nog niet precies welke richting je op wilt? Dien dan een open sollicitatie in. We staan klaar om samen met jou de beste kansen te ontdekken!

Vacatures                                                        Open Sollicitatie

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel Rotterdam naar Schiecentrale

Intro Personeel Rotterdam verhuist naar Schiecentrale

De Rotterdamse vestiging van Intro Personeel is verhuisd. Het nieuwe kantoor is nu te vinden in de Schiecentrale, net buiten het centrum van de stad. “Het grote voordeel van deze locatie is dat voor werkzoekenden veel beter te bereiken zijn.” De Rotterdamse recruitment consultants zijn nu te vinden in een kantoor aan de Schiehavenkade (in […]

Lees artikel
Baan zoeken in de herfst.

In de herfst een baan zoeken? Goed idee

De blaadjes vallen, de temperaturen dalen en de stormen steken weer op. Herfst. Het kan een slimme zet zijn om in deze tijd van het jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan. We leggen graag uit waarom. Het kan verstandig zijn om juist in de herfst op zoek te gaan naar werk. Terwijl […]

Lees artikel
Een bureau met oranje accenten.

Sollicitatie mail voorbeeld: Tips voor jouw sollicitatie.

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan is de sollicitatie mail een van de eerste indrukken die je achterlaat bij een potentiële werkgever. Dit maakt het belangrijk om een sterke en overtuigende sollicitatie mail te sturen die jouw vaardigheden en enthousiasme voor de functie overbrengt. In deze blogpost bieden we een gedetailleerd sollicitatie mail voorbeeld, […]

Lees artikel