De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 11 vragen die je kunt verwachten

27 augustus, 2024
Hans Bossenbroek

Een sollicitatiegesprek is een ideale mogelijkheid voor jezelf om te laten zien wie je bent. Het is verstandig om jezelf voor te bereiden op zo’n gesprek. Welke vragen kan je verwachten tijdens zo’n gesprek?

Sommige vragen die je tijdens een sollicitatie- of intakegesprek krijgt, kan je van tevoren al invullen. Door daar vroeg genoeg al goed over na te denken maak je een goede indruk. Je laat zien dat je goed voorbereid het gesprek in bent gegaan.

Welke vragen kan je verwachten?

1. Vertel iets over jezelf

Dit is een openingsvraag die vaak wordt gesteld. Het biedt jou de kans om uitleggen wie je bent. Je maakt een goede eerste indruk en kan zo jezelf introduceren.

2. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?

Een andere vraag die vaak wordt gesteld is waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het geeft de vraagsteller de kans zich verder in jou te verdiepen. Waarom zoek je een nieuwe baan? Wat zijn je beweegredenen om een nieuwe baan te willen en welke reden heb je om op zoek te gaan naar wat anders?

3. Waarom wil je deze functie?

Waar natuurlijk ook naar wordt gevraagd is waarom je juist deze functie wil. Wat vindt je leuk aan de functie? Waarom spreekt de functie jou aan? Waarom past deze functie bij jou. Zo komt de interviewer (beter) te weten of de baan daadwerkelijk wat voor jou is. Ook blijkt hier uit of je écht interesse hebt in de baan.

4. Waarom wil je voor ons bedrijf werken?

Ook dit is een logische vraag. De reden waarom hier naar wordt gevraagd is om te kijken of jij bij het bedrijf past. Het laat zien of je de missie en de waarden van het bedrijf steunt. Zo komt jij én het bedrijf erachter of jullie een goede match vormen.

5. Over welke vaardigheden (voor deze functie) beschik je?

Een vraag die je eveneens kunt verwachten. Je eventuele nieuwe werkgever kan er zo achter komen of de nieuwe baan de juiste voor je is. Als jij de juiste vaardigheden hebt, kom je uiteraard in aanmerking voor de functie. Ook als je er (nog) niet over beschikt, hoeft er nog niet veel aan de hand te zijn. Je kan ook zeggen dat je je wilt ontwikkelen en deze vaardigheden wilt leren.

6. Kun je iets vertellen over je vorige werkervaring?

Een vraag die je ook zeker kan verwachten is die over je werkervaring. Een recruiter of een nieuwe werkgever is vast en zeker nieuwsgierig welke ervaring jij op werkgebied hebt. Het geeft inzicht in jouw prestaties. Als die goed zijn, heeft een nieuwe werkgever alleen maar meer reden om jou de baan te schenken.

7. Wat zoek je in een werkgever?

Een nieuwe werkgever is ook altijd benieuwd wat jíj in een bedrijf ziet. Waarom zou je hier willen werken? Ook zo kunnen jullie beiden bepalen of er een match is en jullie bij elkaar passen.

8. Hoe ga je om met deadlines en druk?

Hoe jij omgaat met druk en deadlines is voor een werkgever vaak ook belangrijk. Dit laat zien hoe stressbestendig je bent. Voor een bedrijf belangrijk want het laat ook zien hoe productief je kunt zijn onder verschillende omstandigheden en hoe goed je je eventueel kan aanpassen.

9. Waar zie jezelf over vijf jaar?

Door deze vraag te stellen krijgt een toekomstige werkgever inzicht in jouw motivatie en plannen. Misschien liggen jullie wel heel erg op één lijn. Dat kan voor jullie allebei plezierig zijn. Het kan belangrijk zijn om een bepaalde functie te krijgen. Wie weet, ben jij met jouw ambities wel net degene die het bedrijf zoekt.

10. Welke doelen heb je in je loopbaan?

Deze vraag lijkt natuurlijk een beetje op de vorige. Een antwoord op deze vraag laat zien welke ambities je op lange(re) termijn heeft. Als die overeenkomen met de doelen van het bedrijf vergroot dat de kans je aangenomen wordt op de nieuwe baan.

11. Heb je nog vragen voor ons?

Deze kans altijd grijpen. Je kan allerlei vragen hebben. Vraag naar de functie, de bedrijfscultuur of hoe je jezelf kan ontwikkelen. Onthoud: je kan niet genoeg vragen. Het is dé kans om je belangstelling voor de baan of functie kenbaar te maken.

Nog vragen over dit onderwerp? Benader gerust één van onze recruitment consultants.

Gerelateerde artikelen

Baan zoeken in de herfst.

In de herfst een baan zoeken? Goed idee

De blaadjes vallen, de temperaturen dalen en de stormen steken weer op. Herfst. Het kan een slimme zet zijn om in deze tijd van het jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan. We leggen graag uit waarom. Het kan verstandig zijn om juist in de herfst op zoek te gaan naar werk. Terwijl […]

Lees artikel
Een bureau met oranje accenten.

Sollicitatie mail voorbeeld: Tips voor jouw sollicitatie.

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan is de sollicitatie mail een van de eerste indrukken die je achterlaat bij een potentiële werkgever. Dit maakt het belangrijk om een sterke en overtuigende sollicitatie mail te sturen die jouw vaardigheden en enthousiasme voor de functie overbrengt. In deze blogpost bieden we een gedetailleerd sollicitatie mail voorbeeld, […]

Lees artikel
Een man krijgt een afwijzing voor zijn sollicitatie op de telefoon.

Afwijzing sollicitatie: Hoe te reageren en wat te doen.

Het krijgen van een afwijzing sollicitatie kan een teleurstellende ervaring zijn, vooral wanneer je veel tijd en energie hebt geïnvesteerd in het sollicitatieproces. Of je nu te maken hebt met een afwijzing sollicitatie na een gesprek of een standaard afwijzingsbrief, het kan een klap zijn voor je zelfvertrouwen. Toch is het belangrijk om te weten […]

Lees artikel