De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Solliciteren, wat doe je aan? Sollicitatietips Intro Personeel

16 december, 2022
Lennart Visser
Bellende recruiter van Intro Personeel.

Wat leuk! Je bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Dit kan natuurlijk spannend zijn, je wilt goed uit de verf komen.  Hier kun je wel wat hulp bij gebruiken. Gelukkig heeft Intro Personeel de belangrijkste 9 tips op een rijtje gezet, zodat jij vol zelfvertrouwen naar het sollicitatiegesprek kunt gaan!

Tip 1 – Neem altijd water

Aan het begin van een sollicitatiegesprek wordt er vaak gevraagd op je iets wilt drinken, zeg hierop altijd ja! Stel je voor: je krijgt een vraag en jij weet even niet hoe je moet antwoorden. Om op een natuurlijke manier een moment te creëren waarop jij kunt nadenken, kun je een slokje water nemen. Dit geeft jou een paar seconden de tijd om op een antwoord te komen, zonder dat het opvalt dat je vastliep. Het helpt ook bij zelfverzekerder overkomen, door een slok water te nemen voorkom je dat je gaat stotteren of uhm gaat zeggen. Het helpt jou om een rustmoment in te bouwen.

Tip 2 – Zelfverzekerd overkomen

De tip om water te drinken helpt bij het zelfverzekerd overkomen, maar wij hebben natuurlijk nog veel meer tips!

Oogcontact

Het maken van oogcontact is ook erg belangrijk! Oogcontact zorgt onbewust voor vertrouwen in elkaar, dus laat het ook zien dat jij vertrouwen in jezelf hebt. Combineer dit af en toe met een bevestigend knikje en je toont ook nog eens interesse!

Handen

Weet je niet goed wat je met je handen moet doen? Leg deze dan op een natuurlijke manier op tafel. Door bijvoorbeeld je handen in elkaar te vouwen zul je niet onnodig met je handen friemelen. Op deze manier neem je ook ruimte in beslag, wat een teken is dat je zelfverzekerd bent. Vind je dit nog moeilijk? Dan kun je ook pen en papier meenemen om mee te schrijven, dit laat weer zien dat je interesse toont.

Zorg voor rust

Merk jij dat je veel begint te stotteren of over je woorden begint te vallen? Zorg er dan voor dat je wat rust in het gesprek brengt. Dit kun je doen door bewust te zijn van je ademhaling, probeer dieper of langer te ademen, dan ga je vanzelf ook langzamer praten. Daarnaast kun je pauzes nemen voordat je een antwoord wilt geven.

Uitstraling

Nog een super gemakkelijk en ongelooflijk effectieve tip; zet een glimlach op! Je glimlach zorgt ervoor dat je brein endorfine aan gaat maken. Hierdoor ga je beter denken en ga je je op een gegeven moment ook nog eens beter voelen. Dit helpt je uitstraling en laat zien dat jij een leuk persoon bent.

Tip 3 – Kwaliteiten en verbeterpunten

Kwaliteiten

Waarom zou het bedrijf waar jij wilt werken jou aannemen? Waarom pas jij bij het bedrijf? Stel jezelf deze vragen voorafgaand aan de sollicitatie. Het is makkelijk om van te voren een lijst te maken met al jouw goede eigenschappen en een selectie te maken van welke het beste overeenkomen met de functie. Zijn ze bijvoorbeeld op zoek naar iemand die veel dingen moet plannen, vertel dan dat je organisatorisch bent! Hier is een aantal eigenschappen die jij kunt voorleggen:

  • Innovatief
  • Enthousiast
  • Zelfstandig (werken)
  • Samenwerken
  • Flexibel
  • Leergierig
  • Stressbestendig
  • Sociaal
  • Behulpzaam
  • Organisatorisch

Verbeterpunten

Niemand is perfect en iedereen heeft verbeterpunten. Wees hier ook eerlijk in! Het gaat om de manier waarop je het formuleert, zorg ervoor dat je het vanuit een positieve hoek benadert. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je graag alleen werkt, maar ga samenwerken niet uit de weg. Probeer je hier al in te groeien, luister je bijvoorbeeld podcasts hierover of volg je een training? Vertel dit dan ook tijdens het gesprek!

Tip 4 – Eerste indruk

Het is misschien cliche, maar een eerste indruk maak je maar 1 keer, en daarom is het belangrijk dat deze positief is. Dit is namelijk het moment dat de beeldvorming plaatsvindt.

Tijd

Zorg ten eerste dat je op tijd bent. Zorg dat je altijd een kwartier te vroeg probeert te zijn, op deze manier is er nog ruimte voor dingen die je niet kunt voorzien, zoals dat de brug openstaat of dat de trein vertraging heeft. Het voordeel hiervan is ook dat je nog een kwartiertje hebt om bij te komen voor je je gesprek in gaat, zodat je wat rust hebt.

Eerste contactmoment

Het eerste contactmoment dat je zult hebben is wanneer je jouw gesprekspartner ziet en een hand zult geven. Een handdruk wekt vertrouwen op, dus zorg ervoor dat je een stevige handdruk hebt, maar niet te hard. Geef daarnaast een goede glimlach, maak oogcontact en stel jezelf voor. Straal uit dat je enthousiast bent over de ontmoeting!

Kleding

Het is moeilijk om precies te zeggen wat je aan moet doen naar een sollicitatie, omdat het per bedrijf erg verschilt. Het is dus handig om je van tevoren te verdiepen in het bedrijf. Zorg dat je kleding aantrekt die representatief is! Kleed je iets netter dan de medewerkers. Hiermee laat je zien dat jij je goed kunt presenteren en dat jij representatief bent voor het bedrijf waar jij op gesprek komt.

Tip 5 – Salaris vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Geld is niet de hoofdreden waarom je voor een baan kiest, maar is zeker niet onbelangrijk. Voordat je gaat solliciteren kijk altijd eerst even goed rond naar wat andere verdienen bij een soortgelijke functie verdienen. Als je goed je huiswerk hebt gedaan, probeer dan tijdens de sollicitatie het op zo een natuurlijk mogelijke wijze tot het onderwerp te komen. Als de interviewer dan begint over salaris en hij stelt de vraag “Hoeveel zou je willen verdienen?”. Probeer dan niet je eigen glazen in te gooien noem geen concreet bedrag, maar stel in plaats daarvan een vraag terug “Wat is toepasselijk?”

Tip 6 – Heb jij nog vragen?

Aan het einde van je sollicitatie wordt vaak de vraag gesteld “Heb jij nog vragen?”. Dit is het moment om toe te slaan en een goede indruk achter te laten. Door vragen terug te stellen, toon je interesse en laat je een positieve indruk achter. Hier onder een aantal vragen die jij zou kunnen stellen aan het einde van je sollicitatie:

  • Zijn er doorgroeimogelijkheden? Is hier een bepaalde stappenplan voor?
  • Toon interesse in de interviewer:
    • Hoe ben jij bij het bedrijf gekomen?
    • Tegen welke punten liep jij aan toen je begon?
    • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
  • Hoe ziet een werk week eruit, is dit zowel online als offline.

Het is natuurlijk wel belangrijk om te luisteren naar de interviewer, want misschien heeft hij, zij het al verteld tijdens het gesprek.

Tip 7 – Neem je CV mee naar het sollicitatiegesprek 

Tegenwoordig wordt er veel gesolliciteerd via de website. Bij het solliciteren online, moet je altijd je curriculum vitae (CV) uploaden. Hierdoor zal de interviewer jouw cv wel al gezien hebben. Toch blijft het handig om je cv uitgeprint mee te nemen, voor eventuele vragen over je cv of voor verbeterpunten aan je cv. Mocht je bijvoorbeeld solliciteren op een vacature voor heftruckchauffeur, is het altijd handig om jouw heftruck certificaat mee te nemen naar het gesprek.

Tip 8 – Verdiep je in de vacature

Bij de vacature wordt vaak goed omschreven wat voor mensen het bedrijf zoekt. Hierdoor is het belangrijk om de vacature goed door te nemen. Zo wordt er vaak een kenmerk of een vereiste van je gevraagd. Bijvoorbeeld bij het vakgebied groenvoorziening wordt er gevraagd of je in een team kan werken. Vertel dan over een eerdere ervaring waarbij je samen moest werken. Als je dit dan ook kan vertellen tijdens de sollicitatie, scoor je hier gegarandeerd punten mee.

Tip 9 – Jezelf introduceren

Om een sollicitatie goed te beginnen, is het van belang om te weten wat je wel over jezelf moet vertellen en wat niet. Zo hoeft de interviewer echt niet te weten wat jij tien jaar geleden hebt gedaan qua werk. Je begint altijd met je volledige naam voornaam + achternaam. Vervolgens vertel je hoe oud je ben en waar je vandaan komt. Door vervolgens je thuissituatie, hobby’s en wat je doet in je vrije tijd, te vertellen is er een kans dat je een klik krijgt met de interviewer probeer hier dan ook op door te gaan. Dit kan uiteindelijk misschien een plus punt zijn voor de interviewer. Het is ook netjes om te vertellen wat je huidige werksituatie is en waarom je ergens anders solliciteert.

Andere artikelen

zzper waarom in vaste dienst.

Cao Metaal en Techniek 2025: Wat je moet weten

De cao metaal en techniek 2025 is een feit! Na intensieve cao metaal en techniek 2025 onderhandelingen is er een akkoord bereikt dat de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de metaal- en technieksector aanzienlijk verbetert. In dit artikel lees je alles over de nieuwe cao metaal en techniek 2025, de cao verhoging metaal en techniek 2025, […]

Lees artikel
Een groenvoorziener die bezig is met het snoeien van een heg.

Cao hoveniers 2025: Wat ga jij erop vooruit?

De cao hoveniers 2025 is recent bekendgemaakt en bevat veel veranderingen die positief uitpakken voor werknemers in de hovenierssector. Deze nieuwe cao, die geldt voor 21 maanden van 1 oktober 2024 tot en met 30 juni 2026, biedt verbeteringen in salarissen, vergoedingen en arbeidsvoorwaarden. Hier bespreken we de belangrijkste punten en voordelen, zodat jij goed […]

Lees artikel
Iemand die naar vacatures aan het zoeken is op de laptop

Nepvacatures, hoe ga ik daar mee om?

Ben je lekker aan het solliciteren. Kom je, nadat je veel moeite hebt gedaan, er achter dat de vacature nep is. Zonde van de tijd. Hoe ga je om met fake vacatures? Stel, je ziet een leuke vacature voorbijkomen op een jobboard. Je solliciteert en krijgt een reactie via Whatsapp of LinkedIn Je krijgt een […]

Lees artikel