De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Vakantiegeld 2024: Belasting, Bruto/Netto en AOW

18 juli, 2024
Tijn van Noordenne
Een foto van de Italiaanse kust gedurende de zomer.

Vakantiegeld 2024 is een belangrijk extraatje waar veel Nederlanders elk jaar naar uitkijken. Het biedt de mogelijkheid om een vakantie te boeken, spaargeld aan te vullen of andere uitgaven te dekken. In 2024 zijn er een aantal veranderingen en belangrijke aandachtspunten rondom vakantiegeld die je niet mag missen. In deze blog behandelen we alles wat je moet weten over vakantiegeld 2024, inclusief vakantiegeld AOW 2024, de belasting op vakantiegeld 2024 en wanneer vakantiegeld 2024 wordt uitbetaald.

 

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld is een extra vergoeding die werknemers jaarlijks ontvangen naast hun reguliere salaris. Het is bedoeld om werknemers de kans te geven een vakantie te financieren. In Nederland bedraagt het vakantiegeld meestal 8% van het bruto jaarsalaris. Dit geldt ook voor mensen die AOW ontvangen, zij krijgen vakantiegeld AOW 2024.

 

Wanneer wordt vakantiegeld uitbetaald in 2024?

Een veelgestelde vraag is: wanneer wordt vakantiegeld uitbetaald in 2024? Voor de meeste werknemers wordt vakantiegeld in mei uitbetaald. Dit geldt ook voor het vakantiegeld AOW 2024, waarbij AOW-gerechtigden hun vakantiegeld doorgaans ook in mei ontvangen. Het is echter altijd goed om dit te verifiëren met je werkgever of uitkeringsinstantie, omdat de exacte uitbetalingsdatum kan variëren.

 

Belasting op vakantiegeld 2024

Vakantiegeld is niet belastingvrij. De belasting op vakantiegeld 2024 kan aanzienlijk zijn, omdat het in een hogere schijf kan vallen dan je reguliere salaris. Dit betekent dat er meer belasting wordt ingehouden op je vakantiegeld dan op je normale loon. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je je vakantiegeld ontvangt.

Wil je je inkomen verhogen en nieuwe kansen ontdekken? Bekijk dan de vacatures bij Intro Personeel voor mogelijkheden die bij jou passen.

Vacatures

 

Netto vakantiegeld AOW

Voor AOW-gerechtigden is het netto vakantiegeld AOW van groot belang. Netto vakantiegeld AOW is het bedrag dat je uiteindelijk overhoudt na aftrek van belasting vakantiegeld 2024. Omdat AOW-gerechtigden vaak een lager inkomen hebben, kan het belastingtarief op hun vakantiegeld gunstiger uitvallen. Toch is het verstandig om vooraf te berekenen hoeveel je netto overhoudt.

 

Vakantiegeld AOW 2024

 

  • Bruto vakantiegeld jaarlijks AOW alleenwonend
€487,-
  • Netto vakantiegeld jaarlijks AOW alleenwonend

 

€392,-
  • Bruto vakantiegeld jaarlijks AOW gehuwd of samenwonend
€353,-
  • Netto vakantiegeld jaarlijks AOW gehuwd of samenwonend
€285,-

 

 

Veranderingen in 2024

In 2024 zijn er enkele wijzigingen die van invloed kunnen zijn op je vakantiegeld. Zo kunnen veranderingen in belastingtarieven of in de regelgeving rondom AOW vakantiegeld invloed hebben op het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt. Het is daarom verstandig om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur.

 

Tips om optimaal gebruik te maken van je vakantiegeld

  1. Plan vooruit: Begin op tijd met het plannen van je vakantie, zodat je profiteert van vroegboekkortingen.
  2. Spaar een deel: Overweeg om een deel van je vakantiegeld te sparen voor onvoorziene uitgaven.
  3. Betaal schulden af: Gebruik een deel van je vakantiegeld om eventuele schulden af te lossen, zodat je minder rente betaalt.

 

Conclusie

Vakantiegeld 2024 biedt een mooie gelegenheid om te ontspannen en te genieten van een welverdiende vakantie. Of je nu werkt of AOW ontvangt, het is belangrijk om te weten wanneer vakantiegeld 2024 wordt uitbetaald, hoe de belasting vakantiegeld 2024 eruitziet en wat je netto vakantiegeld AOW zal zijn.

Wil je meer verdienen dan het modale inkomen of zoek je een nieuwe uitdaging? Bij Intro Personeel hebben we een breed scala aan vacatures die je kansen op een hoger salaris en een betere werkomgeving kunnen vergroten. Klik op de knop hieronder om onze vacatures te bekijken en de perfecte baan voor jou te vinden.

Vacatures

 

Gerelateerde artikelen

twee mannen zijn op kantoor een bakje koffie aan het drinken en ondertussen aan het overleggen.

Waarom wij jou persoonlijk willen leren kennen

Als je solliciteert op een vacature van Intro heb je kans dat de recruiter jou uitnodigt. Dat is niet zonder reden. Onder het genot van een bakkie koffie leren wij jou graag beter kennen. Het komt je misschien bekend voor.  je verstuurt een sollicitatie en krijgt opeens een belletje van een Intro-recruiter. Je wordt uitgenodigd […]

Lees artikel

Feestdagen 2024 in Nederland

De feestdagen zijn dé tijd om gezellig samen te komen met familie en vrienden. In 2024 zijn er in Nederland 11 officiële vrije dagen 2024. Dit zijn alle officiële vrije dagen 2024 in Nederland: Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Voor velen zijn dit verplichte […]

Lees artikel
Een ervaren werknemer geeft de leerling uitleg over de werkzaamheden.

Wat is een BBL Opleiding? Een Uitleg over de BBL-opleiding

Als je net klaar bent met school of op zoek bent naar een carrièreverandering, heb je waarschijnlijk de term “BBL opleiding” al eens gehoord. Maar wat is een BBL opleiding, en wat betekent dit voor jouw toekomstige carrière? In deze blog gaan we uitgebreid in op de BBL opleiding betekenis, de verschillen met een BOL […]

Lees artikel