De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Waarom (het proces van) onboarding belangrijk is

22 augustus, 2024
Hans Bossenbroek
Wat is onboarding? Het inwerken van een nieuwe medewerker.

Onboarding, het inwerken van een nieuwe medewerker, is belangrijk. Voor een net begonnen collega is het een fijne manier om het bedrijf te leren kennen. Maar ook voor jou als werkgever heeft het voordelen.

Het is voor een nieuwe werknemer meestal een beetje spannend: de eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Maar voor een werkgever is het net zo afwachten hoe het gaat. Iemand moet zich immers wel thuisvoelen in jouw bedrijf.

Wat is onboarding?

De letterlijke betekenis van onboarding is ‘aan boord stappen’. Dat is wat een nieuwe werknemer dan ook doet. Een bedrijf of organisatie laat een medewerker kennis maken met een bedrijf. Tijdens inwerkperiode wordt de persoon uitgerust met kennis en informatie. Zo kan iemand een goede start maken bij een bedrijf.

Een goede onboarding kan het verschil maken. Waarom?

• Een goede introductie zet de toon

De eerste klap is een daalder waard. Ofwel: ook al werkgever is het belangrijk dat je een goede indruk maakt. Hoe je iemand ontvangt op zijn eerste werkdag zet de toon voor de rest van de tijd dat die persoon in dienst is. Of het nu een korte of lange tijd is. Een goede eerste indruk maak je maar één keer. Ook als werkgever.

• De nieuwe collega kan zich snel aanpassen

Als iemand zich snel thuis voelt in een bedrijf is dat een voordeel. Onboarding kan ervoor zorgen dat een nieuwe collega zich snel(ler) kan aanpassen aan en in bedrijfscultuur. Dat heeft een meerwaarde, want zo’n persoon is waarschijnlijk eerder productief.

• Het zorgt voor verbinding

Een goede onboarding kan ook zorgen voor een beter contact met (toekomstige) collega’s. Het versterkt het teamgevoel. Ook leert de nieuwe collega’s de andere collega’s beter kennen. Dat zorgt hoe dan ook voor een binding en betrokkenheid met elkaar.

• Het zorgt voor minder verloop

Door nieuwe medewerkers goed in je bedrijf te introduceren voorkom je mogelijke frustratie en verwarring. Dat zou kunnen leiden tot een vroegtijdig vertrek. Door onboarding vergroot je als bedrijf de kans dat een nieuwe collega blijft en zich ook met onderneming verbonden voelen.

Ben je werkgever en wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust eens contact op met één van onze recruitment consultants.

 

Gerelateerde artikelen

twee mannen zijn op kantoor een bakje koffie aan het drinken en ondertussen aan het overleggen.

Waarom wij jou persoonlijk willen leren kennen

Als je solliciteert op een vacature van Intro heb je kans dat de recruiter jou uitnodigt. Dat is niet zonder reden. Onder het genot van een bakkie koffie leren wij jou graag beter kennen. Het komt je misschien bekend voor.  je verstuurt een sollicitatie en krijgt opeens een belletje van een Intro-recruiter. Je wordt uitgenodigd […]

Lees artikel

Feestdagen 2024 in Nederland

De feestdagen zijn dé tijd om gezellig samen te komen met familie en vrienden. In 2024 zijn er in Nederland 11 officiële vrije dagen 2024. Dit zijn alle officiële vrije dagen 2024 in Nederland: Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Voor velen zijn dit verplichte […]

Lees artikel
Een ervaren werknemer geeft de leerling uitleg over de werkzaamheden.

Wat is een BBL Opleiding? Een Uitleg over de BBL-opleiding

Als je net klaar bent met school of op zoek bent naar een carrièreverandering, heb je waarschijnlijk de term “BBL opleiding” al eens gehoord. Maar wat is een BBL opleiding, en wat betekent dit voor jouw toekomstige carrière? In deze blog gaan we uitgebreid in op de BBL opleiding betekenis, de verschillen met een BOL […]

Lees artikel