De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Waarom je in ploegendienst zou moeten werken (en waarom niet)

8 augustus, 2023

De één vindt het helemaal niks, de ander doet niets liever: werken in ploegendienst. Werk je als monteur of in de productie dan is zo’n ploegendienst niets geks. Waarom zou je van 9 tot 5 werken als het ook in ploegendienst kan? Maar wat is een ploegendienst eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen?

Misschien herken je het wel: terwijl de rest van Nederland op een oor ligt, ben jij in het holst van de nacht keihard aan het knallen. ’s Morgens in alle vroegte rijdt je weer naar huis en begin jouw ‘nacht’. Voor wie in ploegendienst werkt is dat allemaal gesneden koek. Dan draai je niet alleen nachtdiensten, maar ook andere soorten diensten als een vroege dienst of een late dienst.

Een ploegendienst kan je omschrijven als een werkrooster waarbij werknemers om verschillende tijdstippen werken om een bedrijf 24 uur per dag operationeel te houden. In plaats van 9 tot 5 uur te werken werk je in ploegendienst in een rooster. Zoals een ochtend-, middag-. avond- of nachtdienst. Maar ook in de weekenden of op feestdagen.

Een bedrijf heeft ploegendiensten om de continuïteit te vol te houden en de productie zoveel mogelijk te laten doorgaan.

Er zijn  verschillende soorten ploegendiensten:

2-ploegendienst

Bij een 2-ploegendienst zijn er een vroege en een late dienst. De ene dienst begint vroeg in de ochtend (bijvoorbeeld om 6 uur) en eindigt ’s middags (bijvoorbeeld 15 uur). Bij de andere dienst begin je laat in de middag en zit je dienst er laat in de avond op. In de weekenden en nachten ben je vrij.

3-ploegendienst

Als je In een 3-ploegendienst werkt, draai je – naast vroege en late diensten – ook nachtdiensten. Voor een bedrijf is het dan ook noodzakelijk dat er ’s nachts producten worden gemaakt. Je draait de ene week een dagdienst, de andere week een avonddienst en de volgende week een nachtdienst.

4-ploegendienst

Een 4-ploegendienst biedt een bedrijf voordeel omdat er efficiënt kan worden gewerkt en productieproblemen kunnen worden voorkomen. Bij een 4-ploegendienst werk je een dag-, nacht-, middag- of een vroege dienst. Dit betekent meestal dat je afwisselende werktijden hebt. Elke dag (of bijvoorbeeld elke twee dagen) of week werk je weer een andere dienst.

5-ploegendienst

Een andere naam voor deze dienst is een volcontinurooster. Werk je in een 2- of 3-ploegendienst meestal van maandag tot vrijdag, bij deze dienst gaat het werk 7 dagen per week, 24 uur per dag door. Ook dan werk je in vroege, late en nachtdiensten. Maar dan werk je bijvoorbeeld 2 vroege diensten, 2 late diensten en 2 nachtdiensten achter elkaar. Kortom, er zijn altijd mensen aan het werk.

De voordelen van werken in ploegendienst:

1. Je hebt meer flexibiliteit

In vergelijking met standaardwerktijden heb je meer flexibiliteit. Doordat je buiten de ‘normale’ uren werkt, heb je misschien nog de mogelijkheid om andere dingen te doen. Al moet je altijd zorgen dat je voldoende slaapt natuurlijk.

2. Je hebt extra verdiensten

In veel gevallen, eigenlijk altijd, wordt je financieel beloond door op ongewone tijdstippen te werken. Veel werkgevers betalen een toeslag, bijvoorbeeld voor werken in de avond of nacht. Zo kan je een hoer salaris ontvangen dan je collega die hetzelfde werk op de reguliere uren doet.

3. Je hebt meer vrije tijd

Voor sommige mensen kan het goed uitpakken om in ploegendienst te werken, omdat je meer vrije tijd hebt. Je werkt bijvoorbeeld een aantal diensten achter elkaar en hebt dan weer een paar dagen vrij. Zo kan je misschien meer tijd doorbrengen met je familie of vrienden. Of heb je meer tijd om aan je hobby te besteden of  afspraken na te komen die anders moeilijk zouden zijn.

4. Je profiteert van rustige momenten

Omdat je meestal buiten de spitsuren naar je werk gaat, heb je ook minder kans op files. Jij bent aan ’t werk op momenten dat veel mensen vrij zijn. Maar dat is natuurlijk ook andersom het geval. Zo ben je vrij op momenten dat veel anderen aan het werk. Zo kan je nog beter je rust pakken.

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen, maar ook nadelen.

1. Gezondheidsrisico’s

Het kan zijn dat door in ploegendienst je ritme wordt verstoord. Dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Werken op ongewone uren kan je gezondheid en welzijn in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk gezond te leven en fit te blijven. Het is goed dit in oog te houden als je in ploegendienst wil gaan werken.

2. Een onregelmatig leven

Omdat je niet in dagdienst werkt en je vaak te maken hebt met roulerende roosters kan je leven onregelmatig worden. Dat kan ervoor zorgen dat je moeilijk een ritme komt of blijft. Daar moet je wel tegen kunnen.

3. Het is moeilijker om je sociale leven te onderhouden

Terwijl je vrienden een terrasje pakken, loop jij hard te buffelen voor de baas. Je werkt dus mogelijk op momenten dat je familie en vrienden vrij zijn. Je kan zomaar niet naar een verjaardag of mist een voetbalwedstrijd van je kind.

Voor je in ploegendienst gaat werken, moet je er heel goed over nadenken of je het écht wil. Het kan je misschien in jouw situatie uitstekend van pas komen, maar er kunnen redenen zijn dat je liever in de dagdienst werkt. Bovenstaande voor- en nadelen moet je dan ook goed overwegen voor je een beslissing neemt. Misschien ken je iemand die ervaring heeft met in ploegendienst werken. Dan is verstandig is het advies van diegene te vragen. Ook onze recruiters kunnen je er meer over vertellen. Neem in ieder geval de tijd om er goed over na te denken als je een leuke baan ziet waarin je niet op de normale tijden aan het werk bent.

Wil jij een baan waarin je in ploegendienst werkt? Neem dan eens contact op met één van onze recruiters. Maak gebruik van hun netwerk en vindt een baan die helemaal bij jou past.

Andere artikelen

2 collega's zijn aan het overleggen achter hun bureau.

Wat is een uitzendbureau?

Bij Intro Personeel helpen we mensen aan een nieuwe vaste baan die bij hen past. Maar wat is een uitzendbureau precies? In deze blog leggen we uit wat een uitzendbureau is, wat een uitzendbureau doet, hoe een uitzendbureau werkt, en wat het verschil is tussen UWV en een uitzendbureau.   Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Bouwvakker die vaag vanuit de achtergrond zijn duim op steekt.

Inflatiecorrectie 2025: Wat betekent dit voor jouw salaris?

Met het nieuwe jaar in zicht vragen veel werknemers zich af: wat is de inflatiecorrectie voor 2025 en hoe beïnvloedt dit hun salaris? In deze blog leggen we uit wat inflatiecorrectie is, hoe het berekend wordt en wat je in 2025 kunt verwachten.   Wat is inflatiecorrectie? Inflatiecorrectie is een jaarlijkse aanpassing van salarissen om […]

Lees artikel
Een man ligt in een hangmat.

Vakantiegeld 2025: Bedragen, uitbetalingsdata en belasting

Vakantiegeld is voor velen een belangrijk extraatje dat elk jaar in mei wordt uitgekeerd. In dit uitgebreide artikel bespreken we alles wat je moet weten over vakantiegeld 2025, inclusief hoeveel je kunt verwachten, hoe de belasting werkt, wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald en wat de invloed is van persoonlijke situaties zoals pensioen of toeslagen.   […]

Lees artikel