De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Wat is een BBL Opleiding? Een Uitleg over de BBL-opleiding

4 oktober, 2024
Tijn van Noordenne
Een ervaren werknemer geeft de leerling uitleg over de werkzaamheden.

Als je net klaar bent met school of op zoek bent naar een carrièreverandering, heb je waarschijnlijk de term “BBL opleiding” al eens gehoord. Maar wat is een BBL opleiding, en wat betekent dit voor jouw toekomstige carrière? In deze blog gaan we uitgebreid in op de BBL opleiding betekenis, de verschillen met een BOL opleiding, en geven we antwoord op de vraag: hoeveel geld krijg je bij een BBL opleiding?

 

Wat Betekent BBL Opleiding?

BBL staat voor “Beroepsbegeleidende Leerweg” en is een onderwijsvorm in Nederland die werk en leren combineert. Studenten in een BBL opleiding werken meestal drie tot vier dagen per week bij een bedrijf en gaan daarnaast één dag per week naar school. Dit betekent dat je vanaf het begin praktijkervaring opdoet terwijl je tegelijkertijd je theorie leert.

Een BBL opleiding is ideaal voor mensen die liever met hun handen werken, praktijkervaring belangrijk vinden en niet fulltime in de schoolbanken willen zitten. Maar wat betekent BBL opleiding precies in vergelijking met de BOL opleiding?

 

Wat is een BOL Opleiding?

BOL staat voor “Beroepsopleidende Leerweg”. In tegenstelling tot een BBL opleiding, is een BOL opleiding veel meer gericht op school. Studenten volgen de meeste dagen van de week lessen en lopen daarnaast enkele weken of maanden stage bij een bedrijf. Deze stages zijn vaak korter dan de werkervaring in een BBL opleiding.

De BOL opleiding betekenis ligt dus meer in het theoretische onderwijs, met als doel studenten voor te bereiden op de praktijk. Beide opleidingen zijn erkende mbo-opleidingen, maar het verschil tussen een BOL opleiding en een BBL opleiding zit hem voornamelijk in de verhouding tussen school en werk.

 

Verschil tussen BOL Opleiding en BBL Opleiding

Een belangrijke vraag die je misschien hebt is: Bol of BBL opleiding, welke moet ik kiezen? Hieronder een overzicht van de verschillen tussen beide routes:

Aspect BBL Opleiding BOL Opleiding
Werken/Leren 3-4 dagen werken, 1 dag naar school Fulltime naar school, met enkele weken stage
Salaris Ja, je krijgt betaald vanaf dag één Nee, geen salaris behalve tijdens stage
Praktijkervaring Veel praktijkervaring opdoen tijdens het werk Minder praktijkervaring, vooral tijdens stage
Duur opleiding Vaak korter doordat je al werkt Kan langer duren vanwege theoretisch onderwijs
Kosten Kosten voor het bedrijf; meestal geen studiekosten voor de student Studenten betalen schoolgeld; geen extra inkomsten

Zoals je kunt zien, is de BBL opleiding aantrekkelijk voor mensen die direct aan de slag willen en werkervaring willen opdoen. Het verschil tussen een BOL opleiding en een BBL opleiding ligt vooral in de praktische aard van de BBL opleiding, terwijl de BOL opleiding meer theoretisch gericht is.

 

Welke BBL Opleidingen Zijn Er?

Er zijn veel verschillende soorten BBL opleidingen in diverse sectoren. Hier zijn enkele van de meest populaire sectoren waarin je een BBL opleiding kunt volgen:

  • Techniek en bouw: Bijvoorbeeld als loodgieter, timmerman, of elektromonteur.
  • Zorg en welzijn: Denk aan opleidingen als verzorgende IG of verpleegkundige.
  • Commerciële beroepen: Zoals verkoper, administratief medewerker, of commercieel medewerker.
  • Horeca en toerisme: BBL opleidingen voor kok, gastheer/gastvrouw, of horeca manager.

Afhankelijk van je interesse en de sector waarin je wilt werken, kun je een BBL opleiding kiezen die bij je past.

 

Banen zonder Diploma bij Intro Personeel

Heb je nog geen diploma, maar wil je toch meteen aan het werk? Bij Intro Personeel bieden we volop kansen voor gemotiveerde mensen die willen werken, ook zonder diploma. Bekijk onze vacatures voor banen zonder diploma en ontdek hoe jij vandaag nog kunt beginnen met je zoektocht naar een baan!

Werken zonder Diploma

 

Salaris BBL Opleiding: Hoeveel Geld Krijg Je?

Een van de belangrijkste vragen die vaak wordt gesteld, is: hoeveel geld krijg je bij een BBL opleiding? Het salaris bij een BBL opleiding hangt af van je leeftijd, de cao van het bedrijf waar je werkt, en de sector. Hieronder een tabel met een indicatie van het maandelijkse en wekelijkse salaris voor een fulltime werkweek, afhankelijk van de leeftijd en het aantal werkuren.

Leeftijd Per maand (€) Per week (€)
18 jaar € 907,75 € 209,50
17 jaar € 788,05 € 181,85
16 jaar € 688,30 € 158,85
15 jaar € 598,50 € 138,10

Voor volwassenen van 21 jaar en ouder gelden vaak andere tarieven. Hier is nog een overzicht van het salaris op basis van een werkweek van 36, 38 of 40 uur voor iemand van 19 jaar of ouder:

Leeftijd Werkuren Salaris per uur (€)
21 jaar en ouder 36 uur € 11,26
21 jaar en ouder 38 uur € 10,67
21 jaar en ouder 40 uur € 10,14

Zoals je kunt zien, krijg je bij een BBL opleiding direct betaald, en het salaris stijgt naarmate je ouder wordt of meer werkuren maakt. Dit is een groot verschil met de BOL opleiding, waarbij je meestal geen salaris ontvangt tijdens je studie.

 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een manier om werken en leren te combineren, is de BBL opleiding een uitstekende keuze. In tegenstelling tot de BOL opleiding, biedt een BBL opleiding je de mogelijkheid om direct praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd een salaris te verdienen. De BBL opleiding betekenis ligt vooral in de praktijkgerichte aanpak, wat veel voordelen biedt voor studenten die liever niet fulltime naar school gaan.

Het verschil tussen een BOL opleiding en een BBL opleiding is duidelijk: de BBL opleiding biedt meer praktijk, terwijl de BOL opleiding meer theoretisch gericht is. Welke keuze voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en toekomstplannen.

Vraag jezelf af: wil je direct aan het werk en een salaris verdienen, of vind je het niet erg om wat langer in de schoolbanken te zitten? Het antwoord op deze vraag kan je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing tussen een bol of bbl opleiding.

Ongeacht je keuze zijn beide opleidingsvormen een stap in de goede richting naar een succesvolle carrière!

 

Solliciteer bij Intro Personeel

Ben je op zoek naar een nieuwe baan of toe aan een volgende stap in je loopbaan? Bij Intro Personeel hebben we een breed aanbod aan vacatures in verschillende sectoren. Of je nu zoekt naar een fulltime functie of een BBL opleiding, wij helpen je graag verder. Bekijk onze openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie. Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle mensen, en misschien is er wel een plek voor jou nieuwe baan!

Werken en Leren bij intro personeel!

 

Vacatures

 

Open Sollicitatie

Gerelateerde artikelen

twee mannen zijn op kantoor een bakje koffie aan het drinken en ondertussen aan het overleggen.

Waarom wij jou persoonlijk willen leren kennen

Als je solliciteert op een vacature van Intro heb je kans dat de recruiter jou uitnodigt. Dat is niet zonder reden. Onder het genot van een bakkie koffie leren wij jou graag beter kennen. Het komt je misschien bekend voor.  je verstuurt een sollicitatie en krijgt opeens een belletje van een Intro-recruiter. Je wordt uitgenodigd […]

Lees artikel

Feestdagen 2024 in Nederland

De feestdagen zijn dé tijd om gezellig samen te komen met familie en vrienden. In 2024 zijn er in Nederland 11 officiële vrije dagen 2024. Dit zijn alle officiële vrije dagen 2024 in Nederland: Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Voor velen zijn dit verplichte […]

Lees artikel
Een gat op cv

Een gat op je cv? Het hoeft geen probleem te zijn

Reizen, een studie, mantelzorg voor een ziek familielid of tegenslagen. Er kunnen allerlei redenen zijn voor een gat op je cv. Met een duidelijke en eerlijke uitleg hoeft het geen probleem te zijn. Er zijn tijden geweest dat het ‘not done’ was om een gat in je cv te hebben. Vandaag de dag hebben werkgevers […]

Lees artikel
Intro Personeel