De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Zoek je werk? In de bouw kan je alle kanten op

20 juli, 2022
een man is op een dak met een overall en oranje helm aan het werk.

Komende jaren zijn er veel huizen, woningen, appartementen en kantoren nodig. Dat biedt kansen voor mensen die in de bouw aan de slag willen. Volgens het UWV zegt 1 op de 5 werkgevers in de bouwsector een tekort aan personeel te hebben.

Je hoeft maar een stad of dorp in te rijden of je ziet bouwprojecten. Op veel plekken in Nederland verrijzen nieuwe gebouwen. De vraag naar woon- en werkruimte is groot. Maar ook zijn aannemers en bouwbedrijven bezig met het onderhoud en renovatie aan panden. Ook de verduurzaming van gebouwen is aan de gang. Door vergrijzing stromen bovendien oudere werknemers uit, waardoor er veel vacatures openstaan in de bouw. Al met al zorgt dat ervoor er in deze sector veel banen en vacatures zijn. Of het nu gaat om een timmerman of om een werkvoorbereider, ze zijn hard nodig.

Waarom zou je in de bouwsector gaan werken?

Niet alleen de grote baankans kan een reden zijn om in deze sector aan de slag te gaan. Wanneer je handig bent en graag fysiek werk doet, ben je in de bouw aan het juiste adres. Dan kan werken in de bouw een mooie uitdaging voor je zijn. Het is vaak hard werken, maar je draagt soms letterlijk een steentje bij aan mooie projecten. Je werk levert meestal concrete resultaten en dus veel voldoening op. Een andere reden om in de bouw aan de slag te gaan is de enorme variatie aan werkzaamheden en beroepen.  Je kunt uit allerlei beroepen kiezen: timmerman, bouwplaatsmedewerker, schilder, interieurbouwer, uitvoerder, sloper, betonboorder en noem maar op.  Verder werk je in de bouw soms met innovatieve en moderne technieken. Ook dat is een goede reden om voor deze sector te kiezen.

Welke diploma’s heb je nodig om in de bouw aan de slag te gaan?

Wie wil kan zonder diploma aan de slag: als bouwopruimer kan je zonder nauwelijks een opleiding aan de slag. Al kan een VCA-certificaat handig zijn. Wil je toch mét een diploma in de bouw werken? Een vmbo-diploma is een goede basis om aan de slag te gaan. Met dat diploma op zak kan je beginnen aan een door jou gekozen mbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot metselaar of timmerman. Ook met een technische opleiding kan je vaak in de bouw aan de slag, bijvoorbeeld als elektromonteur.

Overigens kan je natuurlijk ook met een hbo-diploma of academische opleiding in de bouwsector aan de slag. Bijvoorbeeld als architect of projectontwikkelaar.

Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien?

In de bouw zijn er volop mogelijkheden om je vakmanschap te blijven behouden en uit te breiden. Veel bedrijven in de sector bieden werknemers de kans om te scholen en door te groeien. Wie als timmerman begint kan bijvoorbeeld – na het behalen van de nodige diploma’s en het opdoen van genoeg werkervaring – doorgroeien naar een functie als werkvoorbereider.

Hoeveel kan je verdienen met een baan in de bouwsector?

Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf welke functie je gaat uitvoeren wat je salaris is. Het salaris van een bouwopruimer begint bij 1.900 euro bruto per maand. Dat geeft aan dat je in de bouw een goed salaris kan hebben. Een bouwvakker met zo’n tien jaar ervaring verdient al gauw zo rond 4.000 euro bruto per maand. Ook van het salaris bijvoorbeeld een voorman kun je goed rondkomen. Het salaris van iemand met die functie begint zo’n beetje bij de 2.000 euro bruto per maand, terwijl het kan oplopen naar ruim 3.000 euro.

De serie ‘Aan de bak in het vak’ geeft je een kijkje in de sectoren en vakgebieden.

Andere artikelen

Waardevol ook tijdens werk

Arbeidskorting 2025: Wat je moet weten

De arbeidskorting 2025 is een belangrijke heffingskorting die het netto-inkomen van werkenden verhoogt. Het is essentieel om te begrijpen hoe deze korting werkt en welke veranderingen er in 2025 plaatsvinden. Hieronder leggen we uit hoe je de arbeidskorting 2025 kunt berekenen, wat de tabel arbeidskorting 2025 inhoudt, en hoe de afbouw arbeidskorting 2025 in zijn […]

Lees artikel
Een leraar op het mbo is aan het werk.

Wat je moet weten over de cao mbo 2025

De cao mbo 2025 wordt een belangrijk onderwerp voor iedereen die werkt in het middelbaar beroepsonderwijs. Met de cao mbo onderhandelingen 2025 in volle gang, is het goed om stil te staan bij de veranderingen en verbeteringen die op tafel liggen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen en bieden we inzicht in wat […]

Lees artikel
2 collega's zijn aan het overleggen achter hun bureau.

Wat is een uitzendbureau?

Bij Intro Personeel helpen we mensen aan een nieuwe vaste baan die bij hen past. Maar wat is een uitzendbureau precies? In deze blog leggen we uit wat een uitzendbureau is, wat een uitzendbureau doet, hoe een uitzendbureau werkt, en wat het verschil is tussen UWV en een uitzendbureau.   Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel